Care sunt factorii de risc pentru afecțiunile gingivale și cum poți preveni apariția acestora

Articole

Gingivita și boala parodontală se numără printre cele mai frecvente probleme ale gingiilor, țesuturile moi ce susțin dinții. O bună igienă orală și un stil de viață sănătos sunt utile pentru prevenirea nu numai a cariilor, dar și a bolilor gingivale. Iată mai jos care sunt factorii de risc pentru bolile gingivale și cum poți preveni eficient apariția acestora.

Care sunt factorii de risc pentru bolile gingivale

Afecțiunile gingivale pot debuta cu o inflamație care afectează doar gingiile, iar această etapă se numește gingivită. Negestionată corespunzător, infecția se poate extinde la ligamentul și osul alveolar care susțin și înconjoară dintele. Gingivita poate evalua atunci în boala parodontală, una dintre cauzele principale ale pierderii dinților. 

Printre principalii factori de risc în dezvoltarea bolilor gingivale se numără:

  • placa dentară – pelicula formată din proteine ​​salivare, resturi alimentare și bacterii care se găsesc în gură în mod natural. Dacă nu este eliminată corespunzător, printr-o bună igienă orală, placa bacteriană se transformă în tartru. Acesta poate duce, în timp, la infecții cronice ale gingiilor.
  • fumatul – acest obicei poate reduce sau suprima răspunsul imun la infecții, dar poate să stimuleze și procesul de deteriorare a gingiilor. De asemenea, potrivit specialiștilor în parodontologie, fumătorii afectați de boala parodontală suferă de pierderi osoase mai mari decât nefumătorii. Nu în ultimul rând, depunerile de nicotină de pe dinți agravează inflamația parodontală. 
  • consumul de alcool – crește riscul de boli parodontale, mai ales dacă este combinat cu fumatul
  • diabetul – este factor de risc recunoscut pentru boala parodontală, pentru că glicemia ridicată poate conduce la creșterea nivelului de bacterii care distrug țesutul gingival. Pe de altă parte, parodontita contribuie la dezechilibrul insulinei. 
  • imunitatea scăzută – pe fondul unor boli imunosupresoare, dar și al stresului și oboselii cronice, bacteriile care provoacă apariția gingivitei proliferează.
  • anumite tratamente medicamentoase – pot provoca uscăciunea gurii, iar fenomenul poate duce la apariția infecțiilor gingivale. Printre astfel de tratamente se numără chimioterapia. 
  • modificările hormonale – riscul de boli gingivale este mai ridicat la pubertate, în sarcină și la menopauză. 
  • deficiențe nutriționale și vitaminice – deficitul de vitamine C și D are influență asupra mineralizării osoase și a structurii gingiilor.

Cum poți să previi infecțiile gingivale

Cel mai important gest în prevenirea bolilor gingivale este să respecți cu strictețe regulile de igienă orală. Periajul și folosirea aței dentare zilnic te pot ajuta să reduci semnificativ riscul de apariție a bolilor și infecțiilor gingiilor, precum și a cariilor și a altor probleme de sănătate orală. Periajul se efectuează cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara, cu o pastă de dinți cu fluor sau una pentru probleme specifice, de exemplu, sensibilitatea dentară. Pasta de dinți ajută la eliminarea plăcii bacteriene, menținând sănătatea gingiilor. Completează periajul, care trebuie să dureze minimum două minute, cu ața dentară, pentru a elimina particulele de alimente care se pot acumula între dinți și care pot provoca în timp infecții. De asemenea, poți folosi o apă de gură cu efect antibacterian. 

Vizitează medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an, pentru o curățare profesională. Acesta va efectua un detartraj al dinților. Acumularea tartrului, mai ales în locuri greu de curățat, poate să contribuie la deteriorarea gingiilor. Nu încerca să îndepărtezi singur tartrul, pentru că acesta rezistă periajului clasic și aței dentare și riști să te rănești. Doar un medic dentist poate efectua această procedură fără riscuri. 

De asemenea, în timpul consultului, medicul stomatolog poate detecta eventuale probleme de sănătate orală, care pot fi tratate astfel din timp.

Nu în ultimul rând, un stil de viață echilibrat, cu evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool și o dietă sănătoasă, poate să te ajute să îți păstrezi sănătatea gingiilor.

Prevenția este cea mai bună modalitate de a avea grijă de sănătatea gingiilor și a gurii în general. Sfaturile de mai sus te vor ajuta să îți menții dinții și gingiile sănătoase cât mai mult timp. 

Sursa foto: Freepik

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .