Ce alimente te pot ajuta să-ți revii mai repede după gripă sau viroze

Articole

Atunci când suferi de o infecție virală, indiferent de tipul de virus care a cauzat-o, organismul are alte sarcini mult mai urgente decât a se alimenta. Cei mai mulți dintre bolnavi nu au poftă de mâncare sau, chiar mai rău, suferă de amețeli, greață ori stări de vomă care fac imposibilă hrănirea corectă. Explicația este aceea că, în timp ce organismul se luptă cu virusul, nu mai are și energie pentru a digera mâncarea.

În aceste condiții, este recomandat să fie prevenite deshidratarea și subnutriția,  dacă vrei să eviți o recidivă în timpul convalescenței sau imediat după. Iar, după ce infecția virală a trecut, există unele categorii de alimente care pot ajuta organismul să-și revină mai repede. Iată mai jos ce alimente te pot ajuta să-ți recuperezi forțele mai repede după o gripă sau alte viroze.

Ce să mănânci după o infecție virală

Pe tot parcursul anului, cu rol preventiv, dar și în timpul episoadelor virale și după, sunt recomandate alimentele foarte bogate în substanțe nutritive și vitamine. Vitaminele C și D, fructele și legumele, probioticele și grăsimile bune sunt esențiale pentru a ajuta organismul să se apere și să se recupereze mai repede. 

Fructe și legume, pentru întărirea imunității

Acestea conțin un nivel mare de antioxidanți și pot fi consumate în forme concentrate, de exemplu, supe, ciorbe și compoturi, care au un dublu dublu avantaj, acela de a hidrata, dar și cel de a furniza organismului micronutrienții de care are nevoie. Legumele cu frunze verzi, în special spanacul, bogat în vitamina A, ce stimulează producția de anticorpi, dar și cele crucifere, de exemplu, broccoli și toate soiurile de varză, bogate în vitaminele B9 și C, sunt excelente pentru susținerea sistemului imunitar. Fructele și legumele de culoare roșie sunt bogate în licopen, un antioxidant care ajută la protejarea globulelor albe, ce luptă cu infecțiile. Cele violet conțin vitaminele A, B și C, esențiale pentru susținerea sistemului imunitar. Citricele conțin vitamina C, unul dintre cei mai cunoscuți compuși cu proprietăți antivirale. 

Grăsimi bune, pentru energie

Acizii grași Omega-3 sunt asociați cu o funcție imunitară mai bună. În acest sens, pentru o recuperare rapidă după un episod viral, se recomandă consumul de pește gras, precum macroul, somonul, sardinele, tonul, uleiuri de măsline și rapiță, avocado, dar și fructe oleaginoase. Acestea din urmă, pe lângă conținutul de acizi grași esențiali, oferă organismului și o doză de minerale, ca magneziu, fosfor și potasiu, și de vitaminele E și B9, necesare pentru producerea de anticorpi.

Alimente fermentate, pentru conținutul de probiotice

Alimentele fermentate ajută la dezvoltarea bacteriilor “bune” și conțin vitamine, precum C și B. Probioticele sunt esențiale pentru flora intestinală, unde se află peste 70% din sistemul nostru imunitar. Iaurtul, chefirul, varza murată, pâinea cu maia, gelul de aloe vera, dar și suplimentele alimentare cu probiotice pot fi utile pentru refacerea organismului după un episod viral.

Condimente și ierburi, pentru acțiunea antiinflamatoare și antiinfecțioasă

Condimente sunt bogate în antioxidanți și multe dintre ele au o acțiune antiinflamatoare și antiinfecțioasă. Printre cele recomandate se numără curcuma, care poate fi folosită în preparate precum curry, scorţişoara și ghimbirul, ce pot fi consumate în infuzii. De asemenea, poți folosi la prepararea mâncărurilor ierburi aromate cu proprietăți antiseptice și antivirale, ca cimbrul, rozmarinul și busuiocul. 

Ce alimente să eviți după o infecție virală

Anumite alimente au efecte negative asupra sistemului imunitar, afectându-i capacitatea de apărare a organismului, iar printre acestea se numără laptele de vacă, zahărul și grăsimile saturate din carne. Este recomandată limitarea sau evitarea acestora, precum și a produselor procesate, rafinate, de patiserie, a celor de tip fast-food și semipreparatelor, cum sunt cele congelate. 

O dietă bogată în nutrienți și vitamine permite reducerea duratei și severității simptomelor episoadelor virale, dar și o recuperare mai rapidă, susținând sistemul imunitar. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .