Durerile de cap sunt o problemă comună, des întâlnită atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților, indiferent de vârstă, și pot avea diverse cauze. De aceea, identificarea motivului este importantă în contextul remediului sau tratamentului care poate să amelioreze rapid și eficient simptomele resimțite.
Durerile de cap sunt o problemă comună, des întâlnită atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților, indiferent de vârstă, și pot avea diverse cauze. De aceea, identificarea motivului este importantă în contextul remediului sau tratamentului care poate să amelioreze rapid și eficient simptomele resimțite.
Iată cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap și metodele prin care să le gestionezi rapid astfel încât să îți recapeți starea de bine:
Meningita
Chiar dacă în cele mai multe situații durerile de cap nu ascund afecțiuni grave, este bine să știi că există și cazuri în care un consult medical nu trebuie amânat. Acesta este și exemplul meningitei, o inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării, cauzată de infecții bacteriene sau virale, așa cum aflăm mai multe pe blogul Nord.
Simptomele meningitei includ dureri de cap severe, febră ridicată, rigiditate a gâtului, greață, vărsături, confuzie și sensibilitate la lumină.
Cum spuneam, meningita este o urgență medicală și necesită tratament imediat. Tratamentul implică administrarea de antibiotic, alături de antivirale, atunci când afecțiunea are o formă virală. În plus, este important să te odihnești și să te hidratezi corect.
Tensiunea musculară
De cele mai multe ori, durerile de cap apar sub forma unor tensiuni musculare. Aceste dureri sunt adesea cauzate de stres, oboseală, statul prelungit într-o poziție incorectă sau tensiunea musculară în zona gâtului și a umerilor.
În aceste situații, durerea este, de obicei, constantă, ușoară până la moderată și afectează ambele părți ale capului. Ea va fi ameliorată dacă te odihnești și te relaxezi.
Spre exemplu, poți încerca să închizi ochii și să stai într-o cameră întunecoasă și liniștită. Masajul ușor al gâtului și al umerilor poate, de asemenea, să reducă tensiunea musculară. Poți încerca și să aplici o compresă caldă sau rece pe gât și pe umeri pentru combaterea durerii atunci când aceasta devine mai acută.
Migrenele
Migrenele sunt adesea declanșate de factori precum schimbările hormonale, consumul de anumite alimente sau băuturi, stres, lipsa somnului sau de o sensibilitate crescută la lumină și sunet.
Migrenele se caracterizează prin durere intensă, pulsantă, de obicei pe o parte a capului, însoțită de greață, vărsături și sensibilitate la lumină și zgomot.
Cel mai bun remediu pentru migrenă este odihna corectă. De altfel, simptomele se ameliorează rapid dacă petreci timp într-o cameră întunecoasă, răcoroasă și ferită de zgomote puternice sau de fond.
Dacă suferi des de migrene, asigură-te că te hidratezi corect și că poți evita factorii declanșatori.
Sinuzita
Infecțiile sinusurilor, alergiile sau inflamația sinusurilor pot cauza dureri de cap, așa cum aflăm mai multe și de aici. În acest caz, durerea este localizată, de obicei, în zona frunții, obrajilor și nasului și poate fi însoțită de congestie nazală și scurgeri nazale.
Pentru combaterea simptomelor, inhalează abur de la o oală cu apă fierbinte sau fă un duș fierbinte. Poți să folosești un spray nazal salin pentru a curăța sinusurile și, desigur, nu trebuie să uiți să te hidratezi în mod corect.
Deshidratarea
După cum îți poți da seama, consumul insuficient de apă, activitatea fizică intensă sau expunerea prelungită la căldură pot fi cauze directe pentru apariția durerilor de cap.
În aceste situații vei resimți durere de cap constantă, sete intensă, uscăciunea gurii și oboseală.
După cum vezi, în majoritatea cazurilor, durerea de cap are cauze comune și poate fi combătută rapid, prin odihnă, eliminarea stresului și hidratarea corectă. Desigur, există situații în care consultul medical nu trebuie evitat, așa cum se întâmplă, spre exemplu, și în cazul meningitei. Ca regulă generală, dacă durerile de cap persistă sau sunt foarte severe, consultă un medic pentru evaluare și tratament adecvat.
Articol sponsorizat de NORD – Grupul Medical Provita.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .