Simți constant epuizare, stres, lipsă de motivație în legătură cu locul de muncă și cu munca pe care o desfășori? Acestea ar putea fi semnele unui burnout.
Ce este burnoutul
Burnout, cunoscut și sub denumirea de sindromul de epuizare profesională, este un fenomen psihologic complex, care afectează tot mai mulți oameni în lumea modernă. A fost recunoscut inițial ca o afecțiune în anii 1970, iar cei care manifestau burnout pe atunci erau din domeniul medical, militar sau de protecție civilă.
Acesta este caracterizat printr-o stare de epuizare fizică, emoțională și mentală, cauzată de stresul prelungit și excesiv, în special în contextul profesional. Burnoutul profesional poate să însemne că mediul profesional este unul destul de apăsător și stresant, că ai un număr mare de responsabilități la care nu mai poți să faci față și ai senzația că pierzi controlul. Dar mai poate și să însemne că nu te regăsești pe direcția profesională pe care o urmezi – nu îți mai place ce faci, nu ai satisfacție pentru ce faci, provocările devin amenințări și nu oportunități de creștere.
Burnoutul poate să apară și în alte sfere ale vieții: grija de copii, grija de o persoană sau în relații mai apropiate în care există un consum mai mare de efort și energie.
Cum se manifestă
În majoritatea cazurilor, oamenii simt inițial epuizare, oboseală sau lipsă de energie care persistă.
Simptomele burnout-ului se pot manifesta pe mai multe planuri:
- Simptome fizice: oboseală cronică, dureri de cap, probleme de somn, schimbări în apetit și probleme gastrointestinale.
- Simptome emoționale: sentimentul de eșec și îndoială de sine, pierderea motivației, iritabilitate, pesimism, cinism și o scădere a satisfacției profesionale.
- Simptome comportamentale: izolare socială, scăderea productivității, evitarea responsabilităților și creșterea comportamentelor nesănătoase, precum consumul de alcool sau substanțe.
Cauze care declanșează burnoutul
Burnout-ul apare adesea din cauza unor factori multipli și interconectați. Nu se referă doar la toleranța unei persoane la stresul cauzat de volumul de muncă, ci ține și de mediu în care persoana se află.
Suprasolicitarea la locul de muncă: ore lungi de muncă, presiunea constantă de a performa și așteptările nerealiste pot contribui la dezvoltarea burnoutului.
Lipsa de control: senzația de a nu avea control asupra deciziilor importante legate de munca proprie poate amplifica stresul.
Lipsa de motivație: nu îți place ce faci și nu găsești satisfacția muncii pe care o faci
Lipsa suportului social: un mediu de muncă lipsit de sprijin și recunoaștere poate accentua sentimentul de izolare și epuizare.
Conflictele la locul de muncă: tensiunile constante cu colegii sau superiorii pot conduce la stres cronic.
Dezechilibrul viață personală – viață profesională: neglijarea vieții personale și a timpului liber în favoarea muncii poate duce la o stare de epuizare totală.
Diferența între burnout și depresie
Multe din simptomele burnoutului pot să fie semne și pentru depresie și vice versa, însă diferența majoră este că burnoutul are legătură cu munca. Însă depresia și burnoutul sunt stări complexe care necesită o intervenție specializată pentru a le putea gestiona corespunzător. Important de reținut este că burnoutul poate fi gestionat și poți dobândi resurse care-ți vor fi de folos în viitor dacă vei trece din nou prin el.
Cum poți să gestionezi burnoutul
Observă care sunt factorii de stres
Primul pas în gestionarea burnoutului este recunoașterea semnelor și simptomelor sale. Este important să fii conștient de stările de epuizare fizică, emoțională și mentală pentru a putea interveni la timp.
Caută sprijin la locul de muncă
Modificările la locul de muncă pot contribui semnificativ la reducerea stresului și prevenirea burnout-ului: încearcă să ajungi la limite clare între timpul de muncă și cel personal. Încearcă să negociezi responsabilitățile și volum de muncă pe care le ai.
Fii atent/ă la rutina ta
Încearcă pe cât posibil să ai grijă de tine prin menținerea unui stil de viață echilibrat. Ai grijă cum și cât mănânci, dacă te odihnești suficient, dacă dormi cât ai nevoie, dacă ai activitate fizică. Atunci când te afli în burnout, fix aceste obiceiuri sunt sacrificate primele. Încearcă să le aduci înapoi treptat.
Caută sprijin social și profesional
Nu ezita să-ți exprimi nevoile față de cei apropiați. Caută un profesionist care să te ghideze în procesul de gestionare al burnoutului. Prin apelarea la terapie, un psihoterapeut acreditat cum este Silvia Vasile te va putea ajuta să-ți identifici factorii de stres și cum poți să ajungi din nou la o viață care să fie în controlul tău.
Rolul unui psihoterapeut este esențial în acest proces, iar prin psihoterapie individuală pentru adulți îți restabilești echilibrul și bunăstarea generală. A cere ajutorul atunci când ai nevoie este un semn de curaj!
Articol sponsorizat de Terapie De Bine.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .