Premieră la UMF „Iuliu Haţieganu”: proiect de cercetare în oncologie condus de un laureat al Premiului Nobel

Articole

Rezultatele ar putea avea un impact major asupra dezvoltării de noi tratamente împotriva cancerului.

Joi, 11 august, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a găzduit simpozionul „Keynote Speakers in Hematology”, eveniment prilejuit de vizita profesorului Aaron Ciechanover, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, medic, biochimist şi profesor emerit al Technion – Israel Institute of Technology din Haifa, Israel.

Aflat la Cluj-Napoca, profesorul israelian s-a întâlnit cu echipa Centrului de Cercetare pentru Medicină Avansată MedFUTURE, alături de care derulează un proiect de cercetare exploratorie focusat pe sistemul ubiquitin-proteazom (UPS), pentru descoperirea căruia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie, în 2004, alături de cercetătorii cu Avram Hershko şi Irwin Rose.

În cadrul acestui proiect, echipa de cercetare se axează pe investigarea de noi mecanisme celulare de supresare tumorală din cadrul sistemului ubiquitin-proteazom, ce ar putea fi folosite în viitor în scop terapeutic. Directorul proiectului, profesorul Ciechanover, este primul cercetător care a descoperit rolul proteinei KPC1, ce stă la baza cercetării româno-israeliene, cu potenţiale implicaţii clinice majore. Adiţional rolului supresor tumoral, proiectul investighează şi implicaţiile sistemului imun asupra tumorilor maligne, cu impact în imunoterapia modernă.

„Suntem în domeniul ubiquitinei de ceva timp. Am descoperit acest domeniu la sfârşitul anilor 70, începutul anilor 80, au trecut 42 de ani de atunci. Am început cu ştiinţa de bază, iar acum pacienţii din întreaga lume, beneficiază de rezultatele acesteia. Totuşi suntem încă în primii paşi şi nu trebuie să uităm că totul a început cu medici dedicaţi, implicaţi si devotaţi domeniului sănătăţii. Avem de parcurs încă un drum lung cu o fascinantă evoluţie.” a transmis prof. dr. Aaron Ciechanover.

Efectele cercetării profesorului Aaron Ciechanover sunt majore şi au schimbat abordarea terapeutică în medicină, în special în oncologie şi hematologie, prin dezvoltarea de medicamente care au contribuit la schimbarea radicală a tratamentului unor forme de cancer, precum mielomul multiplu. Conform statisticii Globocan, numeroase subtipuri de cancer sunt asociate cu o rată foarte mare de mortalitate şi morbiditate. Îmbunătăţirea indexului terapeutic poate schimba în bine supravieţuirea pacientului cu cancer, cu beneficii clare medicale şi socio-economice.

Simpozionul organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca s-a axat pe cercetarea translaţională în biologie tumorală. De asemenea, s-au prezentat activităţile proiectului condus de profesorul Ciechanover şi colaborarea acestuia cu echipa de cercetători din cadrul universităţii şi s-a oferit mentorat tinerilor investigatori şi studenţilor medicinişti.

Alături de directorul proiectului, evenimentul i-a avut ca invitaţi pe prof. dr. Tudor Ciuleanu, coordonatorul Departamentului de Oncologie medicală al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, pe prof. dr. Mihnea Zdrenghea, coordonatorul Departamentului de Hematologie şi pe dr. Ciprian Tomuleasa, cercetător ştiinţific şi medic primar hematolog, care au prezentat impactul clinic al cercetării profesorului Ciechanover.

„Colaborarea cu un om de ştiinţă de anvergura domnului profesor Ciechanover este deosebit de onorantă, reprezentând o oportunitate unică pentru echipa noastră de cercetare de a contribui la progresul medical împreună cu un cercetător care a schimbat, prin descoperirile sale, conduita terapeutică în mielomul multiplu. Totodată, această colaborare reprezintă şi o responsabilitate uriaşă. Sunt convins că tot colectivul Centrului de Cercetare MedFUTURE şi al Departamentului de Hematologie ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca vor face faţă acestei responsabilităţi, pentru a confirma atât la nivel naţional, cât şi internaţional, calitatea medicinei din Cluj-Napoca”, a transmis dr. Ciprian Tomuleasa, cercetător ştiinţific în cadrul Centrului de Cercetare pentru Medicină Avansată MedFUTURE.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .