Ce trebuie să știi despre artroscopia de genunchi

Articole

Ce este artroscopia de genunchi Artroscopia de genunchi este o procedură necesară în investigații, care ajută medicul să observe în mod clar ce se întâmplă în interiorul genunchiului, pentru a pune un diagnostic corect și pentru a trata totul cât mai rapid și eficient. Această intervenție este una ce se desfășoară sub anestezie locală, parțială sau generală, în funcție de cum se stabilește împreună cu medicul.

Avantajele artroscopiei

Artroscopia este o operație care vine cu o serie de avantaje ce merită amintite:

  • este o procedură minim invazivă, ceea ce înseamnă că inciziile vor fi foarte mici, ceea ce presupune și cicatrici minime;
  • o astfel de intervenție nu necesită spitalizare, ci pacientul este externat după câteva ore;
  • recuperarea se face foarte rapid, deoarece nu este o operație clasică de deschidere a genunchiului;
  • complicațiile apar foarte rar și sunt minore.

Cum se face artroscopia de genunchi

Artroscopia, la fel ca multe alte proceduri, începe cu anestezia, pentru a nu simți nici un fel de disconfort. Aceasta, așa cum am amintit și mai sus, poate fi locală, parțială sau totală. Mai departe, medicul va face 2-3 incizii de mici dimensiuni, după care, va introduce o soluție sterilă în genunchi, pentru a putea să observe detaliat ceea ce se întâmplă la interior.

Mai departe, se introduce artroscopul, iar dacă este necesar se pot face și mici operațiuni pentru tratarea diverselor probleme – repararea sau extragerea cartilajului meniscal, curățarea părților rupte din cartilaj sau os, îndepărtarea țesuturilor sinoviale inflamate sau reconstrucția unor ligamente încrucișate rupte. După finalizarea procedurii, pacientul este mutat într-un salon și în câteva ore poate pleca acasă. Operația durează de regulă de la 30 la 90 de minute, în funcție de problemele fiecărui pacient în parte.

Riscurile artroscopiei

Complicațiile care pot să apară sunt rare și de regulă se rezolvă rapid. Este bine să le cunoști, pentru a ști la ce să te aștepți și să iei în calcul și scenariile mai puțin plăcute. Există risc de infecții, de formare de cheaguri la nivelul gambelor sau de acumulare de sânge la nivelul articulației operate. Simptomele unor astfel de probleme pot fi date de apariția unor manifestări precum: febră, frisoane, durere care crește în intensitate, roșeață sau căldură în zona genunchiului sau inflamații.

Recuperarea după artroscopie

Pacientul își va reveni cu ușurință după o astfel de intervenție, deoarece nu este ceva complicat. În acest sens avem pentru tine o serie de sfaturi:

  • dacă apar inflamații, aplică gheață conform instrucțiunilor pe care ți le va oferi și medicul ortoped;
  • schimbă bandajul și menține-l mereu curat;
  • folosește într-o primă fază cârje sau un cadru pentru a te deplasa;
  • nu șofa timp de 1-3 săptămâni;
  • urmează cu strictețe tratamentul medicamentos recomandat de medic;
  • apelează la un specialist pentru a face exerciții de kinetoterapie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .