Comunicat de presa

Stiri
La solicitarea Ministerului Sănătății, inspectorii  sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, au efectuat, în perioada 13.01.2020 – 14.01.2020, un control la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni.
 
Echipa de control a verificat modul de efectuare a operațiunilor de curățenie și dezinfecție în spital de către personalul auxiliar, precum și modul în care sunt respectate  normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea la nivelul unității sanitare, dar și respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale.
 
Inspectorii sanitari au constatat consemnat mai multe nereguli ăn modul de efetuare a operașiunilor de curățenie în unitatea sanitară, care are externalizat serviciul de curățenie și dezinfecție către o societate comercială.
 
De asemenea, inspectorii sanitari au descoperit că procedura operațională privind curățenia și dezinfecția în spital elaborată de medicul epidemiolog și directorul de îngrijiri medicale, aprobată de managerul unității sanitare, nu a fost adusă la cunoștința firmei de curățenie în vederea instruirii personalului și a implementării acesteia. În această procedură operațională nu este cuprins și protocolul de curățare, dezinfecție a ustensilelor de curățenie, inclusiv a mopurilor și lavetelor reutilizabile.
 
Procedurile și normele de conduită profesională privind desfășurarea activității în cadrul societății comerciale ,sunt incomplete și în neconcordanță cu legislația în vigoare.
 
Au fost constatate nereguli privind spălarea mopurilor utilizate la curățenie, în neconcordanță cu procedurile aprobate. 
 
Mai mult, la momentul controlului,  în depozitul de materiale de curățenie al societății comerciale nu există în stoc dezinfectant de nivel înalt, deși conform contractului de prestări servicii încheiat, prestatorul are obligația de a efectua dezinfecția curentă și terminală numai cu dezinfectanți de nivel înalt în secțiile cu risc crescut, iar în dotarea spitalului există produse biocide de nivel înalt utilizate de personalul spitalului pentru dezinfecția suprafețelor critice specifice fiecărei secții.
 
Pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 6 amenzi contravenționale, în voloare totală de 63.000 lei, și anume:
 
1.    Societatea comercială a fost amendată cu de 35.000 lei (HG 857/2011, art.30.lit i și art 16, lit f) pentru  nerespectarea procedurilor specifice activității de curățenie, dezinfecție, dezinfecție în unitățile sanitare și lipsa din dotare a produsului biocid utilizat pentru dezinfecția de nivel înalt.
2.    coordonatorul personalului firmei de curățenie a fost amendat cu 20,000 lei ( HG 857/2011, art.34 lit q) pentru nemonitorizarea activității de curățenie și dezinfecție de către personalul cu responsabilități în acest sens.
3.    Director de îngrijiri Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni” cu amendă în valoare de 2.000 lei (HG 857/2011, art 33 lit j) pentru  nerespectarea programului propriu de supraveghere, prevenire și control al I.A.A.M., în sensul că nu a adus la cunoștința firmei de curățenie Procedura operațională de curățenie și dezinfecție revizuită în vederea implementării).
4.    Medicul epidemiolog  – șef S.P.I.A.A.M., – HG nr.857/2011, art 33 lit j, – în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea programului propriu de supraveghere și control a I.A.A.M.
5.    Persoană fizică – îngrijitoare firmă curățenie – HG 857/2011, art 32 lit f, în valoare de 2.000 lei pentru necunoșterea  de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor și procedurilor de curățenie și dezinfecție.
6.    Persoană fizică – îngrijitoare firmă curățenie – HG 857/2011, art 32 lit f, în valoare de 2.000 lei pentru necunoșterea  de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor și procedurilor de curățenie și dezinfecție.
 
Inspectorii sanitari au lăsat unității sanitare o serie de măsuri care trebuie implementate în perioada următoare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns