S-a stins o flacara, o viata dedicata stiintei

Stiri

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) anunță cu mare regret și durere, trecerea în neființă a uneia dintre cele mai mari personalități ştiinţifice a României, un mare medic, un vizionar care şi-a pus întreaga viaţă, inteligenţă şi putere de muncă în slujba oamenilor şi
a promovării ştiinţei, Generalul (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA, Preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi fondatorul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei.

Pentru noi, a fost un privilegiu să fim contemporani cu un savant, cu un cărturar, cu un Om de talia lui Vasile Cândea, cu Profesorul, Generalul, Medicul, Chirurgul, Președintele, Fondatorul Vasile CÂNDEA, un Om care și-a descoperit vocația existenței în a salva vieți, în a lucra, studia, cerceta pentru a face bine oamenilor.
Sunt și din pacate au fost puține asemenea personalități, care să îmbine la nivel superior calități de ordin profesional-specific, creativ-științific, managerial, relațional și psihomoral, precum a fost Profesorul Cândea. Cu un larg orizont științific și cultural, cu o înțelegere cuprinzătoare și profundă a omului și a problematicii sale ca ființă biologică și socială, Domnia Sa s-a impus în sens constructiv și creativ ca o mare autoritate, nu numai în activitatea profesională de bază – medicina, respectiv, cardiologia și chirurgia cardio-vasculară, ci și în funcțiile de conducere de mare răspundere pe care le-a exercitat, fără întrerupere,timp de peste patru decenii (1976-2017), în diferite foruri și instituții naționale și internaționale.
În domeniul medicinei, numele sau se leagă de contribuții originale remarcabile, cu rezonanta nu numai naționala, ci și internaționala, în studiul și tratamentul clinico-chirurgical al bolilor cardio-vasculare, al afecțiunilor plămânului, ficatului, pancreasului și sistemului imunitar.

Domnul  Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA a fost un om de o ținută morală de excepție, de o ținută intelectuală de aceeași măsură, un adevărat prieten și om de suflet care a ajuns să cucerească multe personalități și a ajuns să fie salvatorul a mii de vieți. Cu fiecare viață salvată și-a sporit noblețea sufletului, s-a apropiat mai mult de Dumnezeu, s-a apropiat mai mult de semenii săi și,paradoxal, a sporit în smerenie și modestie deși, personalitatea sa proteică este impresionantă și aproape
de necuprins în câteva cuvinte. S-a dăruit semenilor și i-a adunat pe semeni în jurul său în numele unui ideal comun, acela de a-și dărui viața și deopotrivă de a reda viața celorlalți. A format și a condus colective de cercetare, a format și a condus echipe chirurgicale în intervenții grele, de ore întregi, cu timp și fără timp, nu odată fiind chemat în mijlocul nopții din rândul familiei, pentru că doar el, medicul Vasile CÂNDEA era pentru cel aflat în suferință, garanția și nădejdea că viața va continua. Atâtea și atâtea vieți i se datorează. Atâția și atâția oameni trăiesc pentru că Bunul Dumnezeu i-a dat acestui om plăpând, harul și puterea de a se jertfi pentru semenii săi.

În urmă cu mai mult de două decenii, domnul Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA a fost un vizionar al medicinei militare și nu numai, atunci când a implementat, în premieră internaţională, o soluţie integrativă pentru problematica bolilor cardiovasculare, fundamentată pe ideea soluţionării  acesteia, în formatul unei echipe multidisciplinare: cardiologie clinică, cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, domnia sa fiind adeptul muncii în echipă.
Profesorul Cândea a fost modelul și reperul de care atât noi, cei care am avut șansa să lucrăm și să ne desăvârșim cariera alături de personalitatea marcandă a domniei sale, cât și noile generații care urmează, avem în continuare, nevoie.
Noi, toți cei care am avut privilegiul să fim atinși, chiar și tangențial, de lumina personalității Generalului (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA, noi nu putem și nici nu vrem să ne luăm La revedere de la domnia sa, pentru că spiritul și valorile pe care le-a promovat în toata cariera sa, vor continua să fie o prezență la fel de vie, de firească și de motivantă în lumea noastră medico-militară și științifică, ca până acum, iar numele său va continua să ne ocrotească destinele, înscris fiind pe
frontispiciul Centrului de Boli Cardiovasculare din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), pentru aceasta făcându-se deja toate demersurile.
Avem onoarea să vă salutăm, domnule Generalul (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA! Fie ca lacrimile și durerea noastră să vă lumineze drumul către îngeri, acolo unde vă este locul!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns