Cum ne protejăm de soare în vacanță

Articole

Până și cea mai bine planificată vacanță poate fi compromisă dacă suntem puțin neglijenți în ceea ce privește expunerea la soare și protecția de care avem nevoie pentru a evita disconfort, arsuri solare, insolația și deshidratarea.

Indiferent că alegi o vacanță în Thassos sau la Sinaia, pe timpul verii protecția împotriva razelor UV trebuie să fie o prioritate, așa că asigură-te că ai în bagaj absolut tot ceea ce ține de protecția pielii, a capului, dar și produse de hidratare.

Beneficiile expunerii la soare

Expunerea la soare vine cu un pachet de beneficii pe care ar trebui să le conștientizăm! Cu toții știm că soarele stimulează organismul să producă și să sintetizeze vitamina D, extrem de necesară pentru o funcționare optimă, la care adăugăm faptul că întărește sistemul imunitar, oasele, previne unele boli și ameliorează unele afecțiuni, de exemplu acneea.

Conform cercetărilor statul la plajă creşte și buna dispoziţie, optimismul, fiind un adevărat antidepresiv, deoarece corpul produce în timpul expunerii la soare serotonină.

Efectele nedorite ale expunerii la soare

În primul rând o expunere prelungită la soare obosește foarte mult organismul. Cel mai mult suferă sistemul cardiovascular și pielea, astfel că o să vă treziți la finalul zilei cu depozitele de energie secătuite, doar de la stat pe plajă.

Pe de altă parte, fără măsurile de protecție adecvate, soarele favorizează apariția pigmentațiilor, a pistruilor, precum și îmbătrânirea prematură a pielii, arsuri solare și nedorita insolație.

Expunerea la soare se face treptat și evită orele amiezii!

Toți medicii recomandă evitarea razelor nocive ale soarelui, astfel că expunerea la soare între orele 11 și 15, trebuie limitată, pe cât de mult posibil. Dacă e necesar să te plimbi în soare în acest interval este important să foloseşti produse cu un filtru mare de protecţie și să acoperi cât mai multă piele.

Pentru un bronz sănătos, evită expunerea la soare bruscă! În primele 2-3 zile de plajă sesiunile de stat la soare trebuie să fie scurte. Timpul de expunere va crește treptat, pe măsură ce pielea și corpul se acomodează.

Solarul sau autobronzantul înainte de a te expune la soare, nu ajută! Bronzul artificial nu te fereşte de arsuri, sau riscul de cancer de piele. Singura metodă sigură este să te protejezi corespunzător.

Aplică corect creme, loțiuni, uleiuri, spray cu factor de protecție

În primul rând preocupă-te de măsurile de protecție din timp, alege protecţia adecvată în funcţie de fototipul tău și optează pentru un factor de protecţie mai înalt. În cazul celor mici, factorul de protecție recomandat este de cel puțin 50 SPF.

Aplică întotdeauna produsul cu 15-20 minute înainte de expunerea la soare și înainte de cremele hidratante sau machiaj. Reaplică frecvent cremele de protecție, din abundenţă, mai ales după baie, sau în caz de transpiraţie excesivă.

Chiar dacă eviți apa, aplică un strat nou de protecție cel puțin la 2 ore. Produsele de protecţie solară se aplică și dacă stai sub umbrelă, la umbră, sau chiar dacă cerul e parţial înnorat. În cazul copiilor interveniți mai des cu strat nou protector.

Foloseşte protecţie vestimentară

Chiar dacă primul lucru pe care îl pui în bagajul pentru sejurul din Grecia este costumul de baie, din recuzita pentru plajă nu trebuie să lipsească vestimantația potrivită și accesoriile care fac diferența dintre o expunere sănătoasă la soare și una cel puțin neglijentă.

Așadar pe lângă costumul de baie este important să avem un pareo, tunică, rochiță, șal, cămașă sau tricou, adică haine din materiale ușoare, deschise la culoare, care să ne ajute să ne acoperim când situația o cere.

Este obligatorie protecția capului, așa că nu uitați pălăriile, șepcile, bonetele, cu cât mai mari, cu atât capul, fața și gâtul se vor bucura de protecție. Pe lângă acest necesar accesoriu adăugăm și ochelarii de soare, care sunt foarte utili în a proteja ochii de razele orbitoare și dunătoare.

În cazul copiilor este mai sănătos să folosim piese vestimentare care să lase cât mai puțină piele expusă la soare.

Hidratează-te corespunzător!

Hidratarea este esențială pentru funcționarea optimă a organismului. Apa din corp ajută la reglarea temperaturii, menținerea tensiunii arteriale, influențează nivelul de energie și functionarea creierului, deci nu neglijați nevoia de lichide.

Doar 30% din necesarul zilnic de lichide provine din alimentație, restul de 70% îl constituie efectiv lichidele pe care le consumăm. Așadar evitați când stați la plajă alcoolul, cafeaua, ceaiurile și zahărul, care favorizează deshidratarea.

Este sănătos să consumați cât mai multă apă, minimum 2 litri pe zi, sucuri naturale de fructe, fructe și legume proaspete, care vă vor ajuta să vă mențineți hidratați și tonifiați.

Hidratarea se face și la exterior cu produse ce se recomandă atât înainte, cât și după expunerea la soare.

Mare grijă la cei mici!

Toți specialiștii recomadă evitarea expunerii la soare a sugarilor şi a copiilor mici, deoarece sunt extrem de vulnerabili!

Este important să limitați cât mai mult expunerea la soare a copiilor. Asta deoarece s-a demonstrat că expunerea la soare din copilărie poate distruge ireversibil capacitatea de regenerare a pielii.

Pielea copiilor se poate arde la soare în mai puțin de 30 de minute, iar o singură arsură din tinereţe poate duce în timp la consecinţe serioase.

Cu toate măsurile preventive luate, bine informat, te vei putea bucura de soare și toate beneficiile lui evitând efectele nedorite.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns