Alexandru Rafila: Bună ziua! Bine ați venit la o scurtă conferință de presă prilejuită de finalizarea unei runde de discuții cu reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară. Aceste discuții au avut loc în prezența primului ministru, domnul Marcel Ciolacu, a viceprim-ministrului, domnul Marian Neacșu. Și în afară de subsemnatul, au mai participat alți reprezentanți din cadrul Guvernului României și din cadrul Ministerului Sănătății. S-a ajuns la o înțelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale și a unor măsuri de reformă a activității personalului din sănătate care include următoarele: realizarea de modificări și completare a Ordonanței de urgență a Guvernul numărul 63 din 2023 care să permită plata integrală a indemnizațiilor și sporurilor prevăzută în Legea 153 din 2017, precum și completări referitoare la modalitatea de acordare a drepturilor salariatului; identificarea soluțiilor de acordare integrală a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care își desfășoară activitatea în ture, finalizarea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate, prin soluționarea propunerilor Federației Solidaritatea Sanitară referitoare la recunoașterea schimbului de tură ca timp de lucru sub forma pauzei de masă de 30 minute care să fie inclusă în timpul de lucru, alături de alte propuneri; recunoașterea posibilității de păstrare a dreptului de concediu de odihnă neefectuat și a orelor nerecuperate și neplătite; recunoașterea ca stagiu de cotizare suplimentară a timpului de lucru desfășurat în gărzi și împlinirea anticipată a stagiului maxim de cotizare, identificarea unei soluții privind excluderea indemnizației de hrană din limita de 30% pentru fiecare ordonator de credite, aferente sporurilor acordate. Acestea sunt doar câteva elemente. Am avut o discuție tehnică. Împreună căutăm să corectăm anumite prevederi care limitează acordarea sporurilor prevăzute în Ordonanța 63 din 2023. Și cred că a fost o discuție bună, a fost deschisă, sinceră. Și o să rog pe domnul Viorel Rotilă, președintele Federației Solidaritatea Sanitară, să vă spună concluziile după această rundă, de după această întrevedere. Am stabilit împreună deja că ne vedem săptămâna viitoare pentru punerea în practică efectivă a unora dintre propunerile care au fost deja elaborate în cursul întâlnirii de astăzi. Vă rog!
Viorel Rotilă: Mulțumesc, domnule ministru! Bună ziua. Cred că în acest moment putem spune că am intrat într-o negociere cu Guvernul României pe o categorie de drepturi a căror acordare ține doar de Guvern. Precizez că anterior am declanșat o negociere care a durat șase luni cu Ministerul Sănătății și s-a dovedit deosebit de eficientă. Adică, ce am putut rezolva la nivel de Ministerul Sănătății, am rezolvat, în special pe zona contractului colectiv de muncă și pe zona proiectului noii legi a salarizării, mai avem câteva aspecte de definitivat. La acest moment s-a deschis o discuție din punct de vedere tehnic pentru a rezolva câteva aspecte strict tehnice ce țin de crearea posibilității de a acorda drepturile prevăzute în Ordonanța 63, la care să se adauge – am vrea noi – cel puțin o categorie de drepturi. Suplimentar s-a deschis un traseu de negociere care, sperăm, am convenit să se încheie cu un acord comun încheiat cu Guvernul României, pe o serie întreagă de alte drepturi și chiar pe o serie de aspecte ce țin de o reformă a activității personalului din sănătate. Le puteți găsi așa cum sunt enumerate în revendicări. Dacă aveți întrebări punctuale, vă stau la dispoziție, vă stăm la dispoziție.
Alexandru Rafila: Vreau să vă spun că nu s-au rezolvat în sensul luării, cum să spun, elaborării unui document, unui act normativ. Ele trebuie să urmeze o procedură normală, care să permită modificarea legislației și punerea în aplicare a celor convenite astăzi. Deci, astăzi am discutat un parcurs care va avea loc în săptămânile următoare și care să operaționalizeze aceste propuneri care au fost astăzi discutate și agreate.
Reporter: Bună ziua. Domnule ministru, aș avea o întrebare pentru dvs. dar pe un alt subiect de interes din ultimele zile. Astăzi, în spațiul public a apărut un document care arată că acel Centru pentru Resurse Juridice a sesizat, l-a sesizat inclusiv pe Nicolae Ciucă, în momentul în care acesta era prim-ministru și tot în textul acestui document se mai arată că o sesizare a ajuns și la dvs., la Ministerul Sănătății. Care a fost momentul în care Ministerul Sănătății a aflat despre nereguli? Poate nu despre orori, dar că există acolo adevărate nereguli.
Alexandru Rafila: O să verific acest lucru când merg la Ministerul Sănătății să vedem dacă într-adevăr acest document a ajuns la Ministerul Sănătății și dacă identifică probleme care țin de competențele Ministerului Sănătății, pentru că aș vrea să menționez acest lucru, trebuie, bineînțeles, noi ne ocupăm și o facem cu responsabilitate, am făcut-o imediat după apariția acestui incident și, mai mult decât un incident, e o situație dramatică până la urmă, ne-am preocupat încă din primul moment să evaluăm starea de sănătate a tuturor acestor persoane și să le acordăm asistență medicală. Este esențial să putem face acest lucru. Voi verifica ceea ce îmi spuneți dvs., să vedem dacă și unde a ajuns acest document. Mulțumesc. Şi ce conținut are, pentru că și lucrul ăsta e foarte important.
Reporter: Mulțumesc.
Reporter: Înțelegem că mâine ar putea avea loc un nou protest al pacienților oncologici. Aceștia consideră că acele norme PNCC nu le rezolvă problemele. Ce le puteți transmite? Veți veni cu alte norme…
Alexandru Rafila: Sunt în transparență decizională. Este un proiect de ordonanță elaborat de către specialiștii din Comisiile de specialitate a Ministerului Sănătății și cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care să permită operațional aplicarea acestui plan, niciodată nu e suficient să ai un plan, trebuie să poți să-l și aplici, ori acest proiect de ordonanță reglementează modul de finanțare a acestor activități, inclusiv cele care finanțează testarea genetică, medicina personalizată, radioterapia stereotactică, care, în forma legii aprobate în parlament, nu permiteau acest lucru. Noi lucrăm în folosul pacienților și adaptarea actelor normative într-o formă care să permită aplicarea cred că este esențială și o responsabilitate a Ministerului Sănătății. Noi am avut totdeauna ușa deschisă și pentru federația domnului Irimia, dar și pentru alte asociații ale pacienților cu cancer, care salută modificările pe care le-am propus și faptul că nu mai excludem anumite categorii de pacienți oncologici de la posibilitățile de diagnostic și tratament. Noi ne dorim ca aceste prevederi legale, aceste norme să fie incluzive, să cuprindă toți pacienții cu cancer, să permită accesul la diagnostic, să permită accesul la tratament, nu să limiteze aceste lucruri.
Reporter: Și, dacă îmi permiteți, au apărut declarația unor medici de la Obregia, conform cărora pacienții internați din azile acolo nu ar prezenta semne de violență. Știți cumva, această situație…?
Alexandru Rafila: Nu am acest lucru. Dacă există astfel de probleme, având în vedere că se desfășoară o anchetă penală, Parchetul sau DIICOT dispune examenul medico-legal care certifică existența acestor lucruri. E bine să lăsăm organele abilitate să-și facă treaba și dacă au apărut în spațiul public, este de datoria acelor medici, a conducerii spitalului să sesizeze Parchetul și implicit colegii de la Institutul Național de Medicină Legală.
Reporter: Și dacă îmi permiteți, dacă puteți să explicați dumneavoastră și domnul Rotilă, ce înseamnă mai exact, în sume de bani, acest acord, aceste înțelegeri pe timpii de lucru? Ca să înțeleagă angajații din domeniu ce ar putea să primească în plus în urma acestor negocieri.
Alexandru Rafila: O să-l las pe domnul Rotilă, pentru că cred că e mai bine să explice dânsul. Fie că ne referim la acea pauză care este acordată suplimentar datorită schimbului de tură, fie ceea ce se obține în plus la vechime și modul de acordare a sumelor prevăzute în ordonanță, prin găsirea unei soluții care să nu mai limiteze la 30% sau să exceadă, dacă vreți, cei 30% care sunt în momentul de față ca limită în acordarea sporului. Vă rog.
Viorel Rotilă: Mulțumesc, domnule ministru! Deoarece sunt negociator, vă voi spune o abordare strict tehnică, vă voi vorbi doar de ceea ce înseamnă drepturi certe la ora actuală, adică drepturile pe care avem un acord deja. Nu vă voi vorbi despre drepturile pe care urmează să le discutăm în continuare. Pe drepturile pe care am convenit până la acest moment, situația este următoarea: doar reclasificăm, din perspectiva categoriei de apartenență, categoriile de drepturi prevăzute deja în Ordonanța nr. 63/2023, în sensul de a le așeza pe două categorii – drepturi aferente salariului de bază și drepturi aferente sporurilor și indemnizațiilor, ceea ce nu are un impact bugetar suplimentar. Privind alte categorii de drepturi urmează să anunțăm în momentul în care, dacă va exista un acord pe această temă, să anunțăm impactul bugetar, în momentul în care finalizăm calculele. Pe celelalte categorii de drepturi pe care am discutat și altele care nu se află menționate aici, ele nu au un impact financiar, pentru că sunt în discuție, sunt aspecte care țin de reașezarea modalității de desfășurare a activității a angajaților din sănătate. Ca să vă dau un exemplu, să utilizăm exemplul pe care l-a prezentat domnul ministru – recunoașterea schimbului de tură ca timp de lucru, sub forma pauzei de masă de 30 de minute incluse în timpul de muncă, de fapt, așează lucrurile în același loc. La acest moment, angajații din sănătate care lucrează în ture se prezintă, spre exemplu, cu 15 minute mai devreme pentru a prelua tura, a prelua pacienții și așa mai departe și pleacă mai târziu cu 15 minute pentru a preda tura. Da, noi le recunoaștem, așa am convenit cu Guvernul și avem un acord prealabil, trebuie să mărturisesc, cu domnul ministru în acest sens, le recunoaștem acest interval ca timp de lucru, până acum nu era recunoscut, și le dăm în același timp, construim și forma de recompensă se numește pauză de masă inclusă în timpul de lucru. Deci, nu discutăm de un impact bugetar, bugetul de timp rămâne identic, nu avem costuri suplimentare pe acest punct. Restul, în momentul în care le definitivăm și intră în mod expres în acord, o să comunicăm dacă există impact bugetar și care este. Pe cea mai mare parte a drepturilor nu discutăm de impact bugetar. Nu vă ascund că a existat și o discuție, dar încă nefinalizată, doar o idee, privind posibilitatea unor reașezări în interiorul sistemului, care ar putea duce în viitor la creșteri de drepturi salariale, dar vedem cum ne așezăm pe această direcție. Deocamdată n-am ajuns la o concluzie finală și, personal, consider că nu este bine să oferim informații incomplete publicului și în special angajaților din sănătate.
Alexandru Rafila: Și cea cu vechimea, cu…
Viorel Rotilă: Există un aspect foarte important, îmi amintește domnul ministru. Am convenit, de asemenea, să deschidem un traseu de lucru pentru a conduce la posibilitatea recunoașterii, să-i spunem, vechimii suplimentare obținută prin lucrul suplimentar, în special de medicii care efectuează gărzi suplimentare. Explicat simplu, acești oameni muncesc mai mult decât echivalentul unei norme. Pe calculele pe care le avem, utilizând bazele de date publice, în condițiile în care timpul maxim de lucru al unui cetățean din România este de 45 de ani, calculând în cazul unui medic care face gărzi în interesul public, înțelegem acest lucru, ajungem la 67 de ani de lucru. Da. Și noi vrem să construim o soluție pentru cei care doresc, o soluție care se numește, domnule, a îndeplinit anticipat stagiul maxim de cotizare. Cât cotizează…
Alexandru Rafila: Adică în loc să lucreze 8 ore, lucrează, făcând garda, lucrează mai mult și asta să fie recunoscută ca și vechime, ca să… Dacă e corect…
Viorel Rotilă: Da.
Reporter: Nu am înțeles foarte clar, aţi spus că plata care să permită plata integrală a sporurilor. Care sporuri și ce sume sunt? Puțin mai clar, fără categorii…
Viorel Rotilă: Sunt două aspecte la ora actuală: Ordonanța 63 necesită o clarificare tehnică, să îi spunem, deoarece au utilizat niște titluri de drepturi salariale care au niște efecte ce n-au fost anticipate inițial. Şi noi venim să reclasificăm aceste drepturi salariale în cele două categorii stabilite deja de legea salarizării. Unele sunt drepturi aferente salariului de bază, altele sunt drepturi aferente indemnizațiilor și sporurilor. Cu această modificare dăm posibilitatea să nu mai existe nicio ambiguitate în Ordonanța 63, adică toți angajații să primească aceste drepturi. Am deschis pe același loc o discuție și noi sperăm să o finalizăm cu un rezultat concret pe acordarea drepturilor salariale prevăzute în Legea 153 pentru angajații care lucrează în ture. Ca să vă explic mai exact, la ora actuală, angajații care lucrează în ture, conform Legii 153, au dreptul la ceea ce se numește un spor de tură, care ar trebui acordat prin raportare la salariul de bază în plată, dar care este deocamdată acordat prin raportare la salariul din 2018. Noi am stabilit să lucrăm împreună pentru a identifica posibile surse de finanțare să acordăm și acest drept. Aceasta este cea de-a doua parte. Deocamdată n-am ajuns la o înțelegere finală, precizez acest lucru, să nu…
Reporter: Singura înțelegere este cea privind schimbul de ture.
Viorel Rotilă: Şi modificarea Ordonanței 63, dar iarăși care trebuie transpusă în momentul în care se poate modifica Ordonanța 63 și înțelegeți că din punct de vedere tehnic…
Alexandru Rafila: Adică ce vă spune domnul Rotilă, eu nu sunt specialist în salarizare, dar ce vă spune domnul Rotilă este următorul lucru: forma actuală a ordonanței duce sporurile la mai mult de 30% cât este maximul prevăzut de lege pentru fiecare ordonator de credite care are în subordine unități sanitare. Această reclasificare permite plata acestor sporuri prevăzute de ordonanță, a acelor sporuri prevăzute de ordonanță prin reclasificarea lor, despre asta este vorba, care să nu mai pună în dificultate plata lor de către spitalele aflate în subordinea, fie a autorităților locale, fie a Ministerul Sănătății.
Reporter: Deci nu mai depășesc 30%?
Alexandru Rafila: Exact.
Reporter: Acum depășesc 30% și vreți să scădeți, să fie 30%.
Alexandru Rafila: Nu.
Viorel Rotilă: Nu vrem să scădem nimic, nu. Acum ar depăși 30% dacă o aplicăm în forma aceasta, începând cu 1 august.
Alexandru Rafila: O reclasificăm ca să poată să fie plătite în forma în care a fost aprobată ordonanța.
Viorel Rotilă: Şi la termenul stabilit.
Alexandru Rafila: Şi la termenul stabilit, exact.
Reporter: Domnule ministru, aș reveni puțin la subiectul acestor zile, pentru că din interceptări reiese că erau pacienți duși din Spitalul de Psihiatrie de la Bălăceanca în aceste centre care fac obiectul anchetei DIICOT. Mai mult, se pare că ar fi avut la ei o sumă de 2.500 lei. Vreau să vă întreb pentru ce ar fi fost acești bani și dacă se practică ca pacienți…
Alexandru Rafila: Nu știu, nu. Nici nu…., nu pot să vă dau niciun fel de precizare. Cred că trebuie să întrebați acolo unde se face ancheta penală. Astea nu sunt practici care să poată, într-un fel sau altul, să reprezinte normalitate și bănuiesc că pe parcursul anchetei informațiile referitoare la acest subiect vor fi limitate.
Reporter: Dar știți despre existența acestor situații?
Alexandru Rafila: Nu, nu știu, nu, nu. Eu nu cunosc.
Reporter: Este o practică să fie duşi pacienţi cu probleme psihice în centre de îngrijire?
Alexandru Rafila: Nu cunosc această practică. Ea nu este normală, pentru că pacienții care sunt spitalizați și au afecțiuni acute trebuie îngrijiți în unitatea sanitară. În momentul în care ei sunt într-o stare de sănătate care este, să spunem, acceptabilă, sigur că trebuie transferați în unități de îngrijire, nu pot să rămână într-un spital de boli acute nelimitat. Modul în care se realizează este gestionat de Ministerul Muncii și de direcțiile județene de asistență socială care au în subordine aceste centre, indiferent dacă ele sunt private sau sunt publice. Noi ne ocupăm de asistența medicală. Am făcut disclaimer-ul ăsta încă de la început. Mulțumesc. Mulțumesc frumos. Vă urez o zi bună!
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .