Dr. Alexis Cochino: Avem în România produsele vaccinale antigripă, cu toate formele de administrare pentru copii şi adolescenţi

Stiri

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă şi sigură metodă de protecţie împotriva acestei boli – este concluzia conferinţei organizate pe 24 pctpmbrie, la Ploieşti, de către Asociaţia Pro Imunizare, care derulează de 9 ani campanii de informare cu privire la pericolul îmbolnăvirii de gripă şi modalităţile de combatere a acesteia, conferinţă la care au participat profesionişti din domeniile sănătăţii şi educaţiei.  “Sunt multe aspecte de care trebuie ţinut cont atunci când vorbim despre imunitate, mai ales în cazul adolescenţilor şi a copiilor. Singura metodă activă, eficientă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea antigripală, iar în România avem acum produse vaccinale tetravalente aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor şi adolescenţilor: noutatea sezonului, vaccinul intranazal, şi vaccinul injectabil”, a declarat dr. Alexis Cochino, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, prezent la eveniment, a arătat că cei mai vulnerabili la gripă sunt copiii aflaţi în colectivităţi şi a făcut un apel către părinţi, profesori şi formatori de opinie să achieseze la ideea de prevenţie.  “Prevenţia este un lucru foarte bun, iar atunci când vorbim de categorii de persoane extrem de vulnerabile, pe de-o parte vorbim de persoanele vârstnice,  dar vorbim şi despre copii şi elevi, în cazul cărora decizia este la nivelul părinţilor. Să nu uităm un aspect – copiii sunt în colectivitate, fie că vorbim de creşă, grădiniţă, şcoli sau liceu. Sunt în colectivităţi unde propagarea acestui fenomen poate fi mult mai mare. Cu toate eforturile pe care noi, ca autorităţi, le facem, ca de exemplu măsurile de igienizare, totuşi acest risc persistă şi atunci rugămintea e ca părinţii, profesorii, şi formatorii de opinie din zona aceasta să achieseze la ideea de prevenţie. Prevenţia e mult mai bună pentru copii, dar şi dacă vorbim de costuri, prevenţia este mult mai puţin costisitoare”, a declarat primarul Adrian Dobre.

Potrivit comunicatului, rata infecţiilor cu virusul gripal este extrem de ridicată în rândul copiilor, peste 20-30% anual.  Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că între 15.000 şi 70.000 de oameni din ţările Uniunii Europene mor în fiecare an din cauza complicaţiilor gripei.  În România, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019 un număr de 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2,1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe faţă de sezonul precedent.

“Asociaţia Pro Imunizare a luat naştere în urma numeroaselor semnale de alarmă apărute cu privire la creşterea incidenţei bolilor contagioase în contextul scăderii acoperirii vaccinale în rândul populaţiei. Organizaţia doreşte să aducă argumente ştiinţifice credibile, care să explice oamenilor cum vaccinarea poate deveni parte firească a unui proces absolut necesar de prevenţie”, se mai arată în comunicat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns