Dr. Mihaela Vlăiculescu: Încercăm să schimbăm conceptul conform căruia pacientul ascultă ce spune doctorul și urmează mai mult sau mai puțin indicațiile

Stiri

Legiferarea și încadrarea corespunzătoare, în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, a educației medicale pentru pacienții cu afecțiuni cronice, a devenit o necesitate, deoarece beneficiul acestui tip de educație este dovedit atât pentru pacienții cu diabet, dar și pentru cei cu insuficiență cardiacă, insuficiență renală sau postinfarct miocardic. Este opinia doamnei Dr. Mihaela Vlăiculescu, medic primar în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, membru fondator și președinte al Asociației Medicale “Sprijin Pentru Diabet”, care susține că acest tip de terapie este esențială pentru complianța pacientului la tratament și urmărirea medicală.

“Un pacient care își înțelege afecțiunea, care este rostul tratamentului și ce alegeri are în ceea ce privește tratamentul este un participant activ al echipei care îl îngrijește. În felul acesta încercăm să schimbăm conceptul conform căruia pacientul ascultă ce spune doctorul și urmează mai mult sau mai puțin indicațiile”, afirmă Dr. Mihaela Vlăiculescu într-un interviu pentru portalul RoDiabet.ro

Dumneaei spune că o altă modificare legislativă necesară se referă la susținerea pacienților cu posibilitatea de testare glicemică gratuită. “În prezent, legislația susține efectuarea testelor glicemice gratuit doar pentru pacienții insulinotratați, dar chiar și pentru aceștia doar o testare gratuită zilnic, când mulți dintre ei își adminisrtrează și 2-3 injecții de insulină zilnic, deci ar trebui să masoare glicemia de trei ori zilnic”.

Președinta Asociației Medicale “Sprijin Pentru Diabet” consideră că cele mai utile modalități prin care pacienții cu diabet pot ajunge să conștientizeze într-o măsură cât mai mare pericolul afecțiunilor cardiovasculare sunt: educația medicală, exemplul altor pacienți, inclusiv din viața publică, respectiv implicarea familiei.

Dr. Mihaela Vlăiculescu subliniază că este important ca fiecare medic diabetolog să manifeste deschiderea maximă atunci când pacientul i se adresează căutând informații despre această afecțiune și tratamentul ei sau atunci când caută confirmarea pentru o informație care circulă în mass-media (TV, internet, reviste de ne-specialitate, etc).

“Atunci când pacientul caută informația la noi, ceea ce este esențial, și trebuie să ne încurajăm pacienții SĂ CAUTE INFORMAȚIA, ceea ce oferim ca medici este în fapt educație medicală, cunoștințe medicale pe care le împărtășim pacienților noștri legate de alternative terapeutice, cauza bolii, etc. Atunci când pacientul caută confirmarea unei știri, a unei reclame, a poveștii  unui vecin, unui articol dintr-o revistă, este la fel de important să îl ascultăm și să îi explicăm nivelul de adevăr medical din povestea respectivă”, conchide Dr. Mihaela Vlăiculescu.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns