Florentina Ioniţă-Radu: Sunt îndrumători care au 140 – 150 de rezidenţi sau poate şi mai mult

Stiri

Comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Carol Davila”, Florentina Ioniţă Radu, a declarat că, în prezent, există cazuri în care un îndrumător de Rezidenţiat are chiar şi peste 150 de medici.

“Am înţeles că sunt îndrumători de rezidenţiat care au 140 sau 150 de rezidenţi sau poate şi mai mult”, a atras atenţia Ioniţă Radu, care a adăugat că este foarte importantă adoptarea OUG care permite celor care au luat examenul de intrare în Rezidenţiat să se formeze şi în spitalele militare, spitalele judeţene şi cele private mari.

Ea a afirmat că, până în prezent, în Secţia de urgenţă a Spitalului Militar Central nu lucrau medici rezidenţi, lucru considerat “anormal” în condiţiile în care unitatea medicală deţine aparatură “corespunzătoare” şi personal medical de specialitate.

“După cum aţi observat, în textul ordonanţei se stipulează în mod special despre pregătirea în cadrul spitalelor militare din întreaga ţară. Acest demers a fost iniţiat de mai mult timp sub mai multe conduceri al Ministerului Sănătăţii, dar nu am reuşit decât acum să fim evidenţiaţi ca atare, pentru că trebuie să vă spun că, deşi din sistemul medical militar, anual, un număr important de rezidenţi se pregătesc, totuşi ei nu reuşesc să se pregătească în spitalele  militare. Este anormal ca secţia de urgenţă de la Spitalul Militar Central să nu aibă rezidenţi, este anormal ca secţiile chirurgicale din Spitalul Militar Central sau din Spitalele militare să nu aibă nu aibă rezidenţi”, a explicat comandantul.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a precizat că numărul de medici care vor fi îndrumaţi de către un formator trebuie să fie “relativ mic” pentru a putea exista o relaţie directă între cel care instruieşte şi cel care este instruit. “Pentru a ameliora acest raport deschidem posibilitatea tuturor celor care o au să instruiască tineri de care noi avem nevoie. Spitalele pe care le-am propus să facă parte din această categorie au bază tehnologică foarte avansată şi mă refer aici, în special, la spitalele private. Aici se pot desfăşura programe de instruire în domenii de vârf: chirurgia minim invazivă, laparoscopică, chirurgia robotică. Există tehnologii care nu sunt în spitalele publice în acest moment, din păcate, cum ar fi sălile de operaţii experimentale unde pot fi instruiţi rezidenţi practic, concret pe animal sau pe mulaj. (…) Ar fi o pierdere pentru sistemul medical românesc să nu beneficiem de experienţa acestor centre şi posibilităţile lor deosebite. (…) Nu este o formă de excludere, ci dimpotrivă de includere, de a aduce la aceeaşi masă tot ceea ce înseamnă spital acreditat în România, tot ceea ce înseamnă instituţie de învăţământ superior acreditată”, a afirmat secretarul de stat.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, la rândul său, că mărirea salarială nu a fost suficientă pentru menţinerea tinerilor medici în ţară. “Exodul a continuat şi este foarte important să ne aplecăm asupra condiţiilor de muncă şi de formare a acestei generaţii de tineri”, a subliniat el.

Pregătirea în rezidenţiat se va putea desfăşura şi în cadrul unităţilor sanitare private şi în instituţiile de învăţământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licenţă în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condiţiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor şi condiţiile de pregătire în Rezidenţiat aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, prevede o Ordonanţă de Urgenţă aprobată marţi de Guvern.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, pregătirea în rezidenţiat se va defăşura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare şi unităţi medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns