Dr. Monika Szabo: Pentru o depistare precoce a diabetului se recomandă efectuarea glicemiei la toate persoanele cu vârsta peste 45 de ani

Stiri

Diabetul s-a transformat în ultimii ani într-o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, care afectează sute de milioane de oameni, iar estimările specialiștilor spun că numărul cazurilor va crește în continuare.

Dr. Monika Szabo, medic primar interne şi de diabet, boli de nutriţie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Tg. Mureş, susține pentru portalul RoDiabet.ro că pentru o depistare precoce a bolii se recomandă efectuarea glicemiei la toate persoanele de peste 45 de ani, iar dacă există obezitate, boli cardiovasculare, sedentarism sau predispoziție la boală, atunci și la o vârstă mai tânără. “Glicemia se va repeta, în caz că este găsită normală, la 3 ani. Glicemia normală înseamnă o valoare măsurată din sânge venos de dimineața pe nemâncate sub 100 mg/dl. Dacă valoarea este crescută, se va repeta determinarea glicemiei și/sau se efectuează HbA1c. În caz de valori patologice, trebuie ajuns la specialist. Pentru a preveni apariția diabetului zaharat tip 2, menținerea unei greutăți normale și mișcarea suficientă sunt obligatorii”, subliniază Dr. Monika Szabo.

Dumneaei subliniază că familia are un rol important în prevenirea diabetului zaharat tip 2 prin promovarea stilului de viață și alimentației sănătoase la copii, “nu prin vorbe, ci în primul rând prin exemplu bun, activități în comun, obiceiuri alimentare adecvate”: “În cazul bolii diagnosticate la pacienții cu diabet zaharat tip 1 este crucială implicarea familiei în procesul de învățare a calculului de hidrați de carbon, a recunoașterii simptomatologiei și tratamentul hipoglicemiilor, în asigurarea unui suport psihic pentru pacientul deseori labil, împovărat”.

Potrivit Dr. Monika Szabo, în ultimii ani viața pacientului cu DZ tip 1 a fost mult ușurată de apariția tehnologiilor noi: “Este vorba de pompe de insulină performante, sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, care – deși nu pentru toată lumea – au devenit mai accesibile în țară și sperăm că vor fi din ce în ce mai accesibile pentru mulți. Pe piața mondială se folosește deja pancreasul artificial și sperăm că tehnologia se va ajunge și în Româna. În cea ce privește diabetul zaharat tip 2 grupele de antidiabetice noi (iSGLT2, analogi de GLP1), cât și folosirea pe scară largă a statinelor cu ținte mai strânse de LDL colesterol cât și TA asigură o ameliorare în cea ce privește outcome-ul cardiovascular”.

Deoarece în ultimii ani s-a remarcat o activitate tot mai consistentă a asociațiilor de pacienți, inclusiv în  zona diabetului, Dr. Monika Szabo subliniază efectul favorabil al asociațiilor de pacienți asupra echilibrului psihic, asupra complianței individului, dar și asupra politicii sanitare în domeniu. “Aș recomanda ca membrii acestor asociații să încerce nu sfideze autoritățile, ci să-și impună în continuare interesele comune și să convingă toți mai mulți pacienți cu diabet să li se alăture”, conchide specialistul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Tg. Mureş.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns