Evenimentul “Supraviețuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naționale “.

Stiri

Sorina Pintea, ministrul Sănătății a participat astăzi la evenimentul
“Supraviețuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naționale “.

În timpul evenimentului ministrul Sănătății a spus că, în onco- pediatrie este nevoie de o abordare intersectorială în care domeniul medical trebuie sprijinit de măsuri și acțiuni de suport pentru asigurarea accesului la educație, măsuri de reinserție socială, de sprijin social al copiilor, dar mai ales al părinților, astfel încât copilul să poată fi îngrijit și recuperat pentru societate.

În tratarea afecțiunilor oncologice, fără o abordare interdisciplinară nu există rezultate. Indiferent de tip și localizare, cancerul este o afecțiune care nu poate fi tratată de un singur doctor. Specialiștii trebuie să se așeze la aceeași masă pentru a alege varianta optimă de tratament pentru bolnavi.

„Începând de anul acesta, am introdus în Contractul -Cadru obligativitatea centrelor de oncologie de a folosi tumor-boardul pentru a primi finațare. Am operaționalizat tumor bord-ul. De altfel, aveam în legislație această sintagmă de tumor board, de echipă multidisciplinară care tratează tumorile. Din păcate, unii nu au putut să facă dovada că în tratamentul pacienților cu cancer s-a folosit acest lucru. De anul acesta a devenit obligatoriu” a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ministrul Sanatatii a mai amintit că instituția pe care o coordonează are în lucru 108 registre de boală, care vor oferi o situație clară, predictibilitate, pentru a asigura finanțarea necesară.

Pentru aceste registre au fost accesate fonduri europene, coroborat cu fonduri norvegiene și elvețiene.

„De aceea am definit anul viitor ca anul programelor naționale de sănătate, pentru că, în sfârșit, vom avea o imagine foarte clară asupra nevoilor de finanțare pentru resursa umană și pentru finanțarea medicației pentru pacienți”, a spus ministrul Sănătății

In ceea ce priveste accesul pacienților la tratament, anul trecut, MS a introdus 37 molecule noi pentru tratarea afecțiunilor cronice, anul acesta a continuat procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră, prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite cu încă 19 medicamente necesare pacienților cu afecțiuni cronice.

Majoritatea sunt medicamente pentru tratamentul afecțiunilor oncologice. Pentru copii și adolescenți, care au cele mai mari șanse de vindecare, au fost introduse molecule pentru tratarea leucemiei acute limfoblastice, pentru afecțiuni hemato-oncologie politransfuzată, pentru leucemia mieloidă cronică.

A fost finalizat și Planul național de Cancer care va fi pus în dezbatere și pentru care este în evaluare un proiect finanțat din fonduri europene.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook

Lasă un răspuns