Finanțare pentru contractele de service și mentenanță a echipamentelor medicale asigurată direct de Ministerul Sănătății

Stiri

În anul 2022, Ministerul Sănătății în parteneriat cu Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă a evaluat situația contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele medicale din unitățile sanitare din România.

Analiza realizată în peste 200 de unități sanitare a evidențiat faptul că peste 60% din echipamentele medicale din una dintre cele mai tehnologizate specialități – ATI nu dețin contracte de service și mentenanță.

La scurt timp după această evaluare, Ministrul Sănătății a demarat procedurile necesare pentru asigurarea finanțării acestor servicii direct de la Ministerul Sănătății în cadrul programului Acțiuni Prioritare – ATI. Modificarea legislativă asigură o finanțare directă pentru aceste servicii și reglementează o serie de aspecte privind calitatea și siguranța actului medical (prin OMS 321/2023, publicat în MO Partea I, Nr. 125).

”Siguranța pacienților și a actului medical reprezintă o prioritate pentru mine ca ministru. În urma analizei realizată împreună cu colegii de la Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, am considerat necesar să actualizăm legislația care reglementează finanțarea acestui sector, pentru a veni în sprijinul unităților sanitare, respectiv, pentru a reduce vulnerabilitatea spitalelor din România privind capacitatea funcțională a echipamentelor din ATI”, a declarat ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .