Mai multe societăţi medicale propun elaborarea unui protocol terapeutic privind infecţiile căilor respiratorii

Stiri

Reprezentanţii mai multor societăţi medicale propun Ministerului Sănătăţii elaborarea în regim “de urgenţă” a unui protocol terapeutic privind infecţiile căilor respiratorii superioare (ICRS) de etiologie virală, pentru a contribui la limitarea rezistenţei bacteriene.

“Se ştie foarte clar că nu s-au mai inventat noi clase terapeutice de cel puţin 40 de ani, dacă ştiu eu bine, cel puţin ceea ce folosim noi uzual în infecţiile respiratorii. Perioada din momentul în care medicamentul este lansat pe piaţă până apare rezistenţa la antibiotic a scăzut semnificativ. Dacă înainte trebuiau 20-30 de ani ca să apară rezistenţa la antibiotic, acum unele clase terapeutice au dezvoltat rezistenţa în acelaşi an. Propunerea noastră este să lansăm către Ministerul Sănătăţii, către autorităţi, un punct de vedere, un ghid, un protocol terapeutic care să ne folosească tuturor, dar mai ales corpului medical şi chiar pacienţilor”, a declarat reprezentantul Societăţii Române de Rinologie, Codruţ Sarafoleanu, citat într-un comunicat remis presei de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de Rinologie.

Potrivit profesorului Sarafoleanu, în continuare, românii consumă antibiotic pentru răceală şi gripă într-un procent mult mai mare decât europenii. “Mă văd în situaţia în care să atrag atenţia că mă deranjează acest subiect ca potenţial pacient şi nu ştiu dacă peste zece ani vom mai avea suficiente antibiotice cu care să ne tratăm infecţiile banale, care chiar necesită antibiotic”, a spus Sarafoleanu.  Conform specialiştilor, până la 90% din infecţiile căilor respiratorii superioare sunt de etiologie virală şi pot fi tratate simptomatic atât sistemic, cât şi topic, antibioterapia nefiind recomandată în acest caz. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns