Gilead Sciences și “Elton John AIDS Foundation” au lansat programul UNMET NEED FUND pentru combaterea HIV/SIDA

Stiri

Programul UNMET NEED FUND, dedicat ONG-urilor care militează pentru combaterea HIV/SIDA în țările din Europa de Est și din Asia Centrală, face parte din inițiativa Radian, un parteneriat între Gilead Sciences și Fundația Elton John AIDS, iar valoarea lui este estimată la 25 de milioane de dolari. Prin această inițiativă, cei doi parteneri își propun să ofere granturi-suport organizațiilor locale, cu scopul de a implementa activități cu un impact pozitiv în viața persoanelor care trăiesc cu HIV sau persoanelor din categoriile cu risc crescut de infectare. Granturile pot fi accesate de organizațiile non-guvernamentale, din 25 de țări din Europa de Est și Asia Centrală, inclusiv România.

Gilead Sciences și Elton John AIDS Foundation (Fundația Elton John pentru SIDA) anunță lansarea programului de granturi Unmet Need Fund, prin care își propun să finanțeze proiecte dedicate persoanelor care trăiesc cu HIV, în regiuni și state din Europa de Est și Asia Centrală în care situația acestor pacienți este, în continuare, la risc. Unmet Need Fund reprezintă o componentă a proiectului RADIAN, un program prin care Elton John AIDS Foundation, Gilead Sciences și organizațiile partenere își propun să lupte pentru eradicarea virusului HIV.

 

Fondul “Nevoi Neacoperite” (Unmet Need Fund) este un sistem de finanțare pus la dispoziția ONG-urilor și a organizațiilor care oferă soluții de îngrijire de specialitate, acces neîngrădit la diagnosticare și tratament, respectiv suport psihologic persoanelor care trăiesc cu HIV. Astfel, organizațiile locale și regionale care împărtășesc viziunea proiectului RADIAN își pot înscrie proiectele pe platforma http://radianhiv.org/ până pe 15 decembrie 2019.

De ce este necesar un astfel de proiect?

În țara noastră, numărul de noi cazuri de infecții cu HIV se menține constant, potrivit cifrelor înregistrate în ultimii 12 ani, care se regăsesc în ultimul raport realizat de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof.dr.Matei Balş”. Așadar, numărul personelor infectate cu HIV a crescut la aproape 16.000 în prezent, comparativ cu 13.300 înregistrate în 2010.

Pe de altă parte, datele publicate de Programul comun al Organizației Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) arată că, la nivel global, rata de noi infecții cu HIV și a îmbolnăvirilor de SIDA este în scădere, excepție făcând zona Europei de Est și țările din Asia Centrală (EECA), unde cifrele au crescut. Concret, 1,7 milioane de persone din aceste zone trăiesc cu HIV, un sfert dintre aceștia nu își cunosc, încă, gradul de infectare și 62% dintre ei nu se află sub tratament de specialitate, ceea ce înseamnă că pot transmite virusul mai departe.

“În fiecare zi, mai mult de 400 de oameni din Europa de Est și Asia Centrală sunt infectați cu HIV, iar 100 mor din cauza SIDA” spune Sir Elton John, fondatorul Elton John AIDS Foundation. “Munca din ultimii ani a colegilor de la fundație, alături de cei de la Gilead și alte organizații a scos la iveală necesitatea drastică de a ne extinde eforturile în Europa de Est și Asia Centrală. Sunt încântat că fundația care îmi poartă numele derulează acțiuni care oferă suportul atât de necesar stopării unui fenomen în creștere și pentru a ajuta o categorie vulnerabilă a populației. Împreună putem face o schimbare, putem salva vieți și ne putem asigura că nimeni nu rămâne lăsat deoparte în această luptă împotriva epidemiei HIV”, a adăugat Sir Elton John.

Numărul deceselor provocate de SIDA în regiunea Europa de Est și Asia Centrală este mai mare cu aproape 300 de procente, în ultimii 20 de ani.
fapt ce confirmă, încă o dată, nevoia unui efort global susținut pentru a elimina răspândirea HIV/ SIDA. “Gilead și Elton John AIDS Foundation împărtășesc aceeași viziune în lupta pentru eradicarea epidemiei de HIV.

Pentru a atinge obiectivele RADIAN, de a ajunge la acea categorie marginalizată de populație, din zona Europei de Est și a țărilor din Asia Centrală, ne dorim să lucrăm cu organizațiile locale și să le oferim tot sprijinul în provocările cu care se confruntă” spune Daniel O’Day, președintele și CEO-ul Gilead Science. „Sunt peste un million de oameni care trăiesc cu virusul HIV în Europa de Est și în Asia Centrală, care au nevoie de îngrijiri de specialitate. Aceste nevoi trebuie rezolvate de urgență prin intermediul unor acțiuni susținute de educație medicală și de mobilizare a comunităților, așa cum se întâmplă și în proiectul RADIAN”, a adăugat Daniel O`Day.

Elton John AIDS Foundation și Gilead au o prezență consacrată în Europa de Est și Asia Centrală și o experiență vastă în colaborarea eficientă cu principalele organizații care gestionează situația HIV/SIDA. Printr-o investiție de amploare, estimată la 25 de milioane de dolari, precum și prin furnizarea de materiale necesare specialiștilor care fac activități în aceste zone, programul RADIAN reprezintă materializarea ambiției comune de a pune capăt epidemiei de HIV.

Cum vor fi acordate granturile Unmet Need Fund?
Inițiativele care vor fi selectate pentru a primi finanțare trebuie să pună accent pe prevenție și îngrijire, educație medicală și implicare socială. Programele trebuie gândite pentru a fi implementate la nivel local, cu aportul liderilor de opinie din zonă și al autorităților partenere. Eligibile vor fi proiectele care vor oferi soluții cât mai eficiente pentru problemele cu care se confruntă acum comunități din țări precum: Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croația, Estonia, Georgia, Kosovo, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Letonia, Lituania, Muntenegru, Republica Moldova, Rusia, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovenia, Tajikistan, Turkmenistan, Ukraina, și Uzbekistan. Totodată, în cadrul programului pot fi înscrise și proiecte care reunesc mai multe țări. Mai multe detalii sunt disponibile pe http://radianhiv.org/.

Despre RADIAN
Proiectul RADIAN a fost construit în baza parteneriatului dintre Elton John AIDS Foundation și compania GILEAD și are ca obiectiv înțelegerea nevoilor persoanelor care trăiesc cu HIV și identificarea la timp a categoriilor de indivizi cu risc crescut de îmbolnăvire. Scopul principal este acela de a desfășura acțiuni semnificative și curajoase, ca o necesitate a provocărilor care există în țările din Europa de Est și Asia Centrală.

Despre GILEAD SCIENCES

Gilead Sciences Inc. este o companie biofarmaceutică bazată pe cercetare care descoperă, dezvoltă și comercializează tratamente și terapii inovatoare în domenii cu nevoi medicale neacoperite. Compania își concentrează eforturile pentru a ameliora și simplifica îngrijirea persoanelor care trăiesc cu boli care le pot pune viata în pericol, peste tot în lume.
De aproape 30 de ani, Gilead este un lider în inovație în domeniul HIV. Compania a făcut progrese semnificative de-a lungul acestor ani, dezvoltând tratamente inovatoare, derulând acțiuni de prevenție și testare, dar și oferind soluții pentru a îmbunătății serviciile medicale de specialitate sau investind în cercetare pentru a oferi soluții pentru vindecare. Astăzi, se estimează că peste 12 milioane de persoane care trăiesc cu HIV primesc la nivel mondial, terapia antiretrovirală oferită de Gilead sau unul dintre partenerii producători ai companiei.

Despre Fundatia Elton John pentru SIDA

Elton John AIDS Foundation este una dintre cele mai importante organizații de caritate din lume, pentru persoanele care trăiesc cu SIDA. Membrii fundației derulează acțiuni de strângeri de fonduri pentru programe și politici de prim rang, bazate pe cercetări științifice, sau pe confesiuni pline de onestitate și compasiune privind povești reale de viață.
Sir Elton John a creat Fundația în 1992. De atunci, Fundația a strâns peste 450 de milioane de dolari la nivel global pentru a combate stigmatizarea, a preveni infecțiile, și pentru a oferi tratament și servicii de specialiate cu rezultate care motivează autoritățile guvernamentale să deruleze programe prin care să învingă maladia SIDA.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook

Lasă un răspuns