Implanturile dentare: ce sunt și cum te pot ajuta?

Articole

Implanturile dentare reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți.

În acest articol, vei descoperi ce sunt implanturile dentare, cum se desfășoară procedura de inserare și care sunt avantajele lor comparativ cu alte metode de înlocuire a dinților.

Ce sunt implanturile dentare?

În domeniul medicinei dentare, implanturile reprezintă o metodă inovatoare și eficientă de înlocuire a dinților lipsă. Pacienții care se confruntă cu pierderea unuia sau a mai multor dinți, știu că senzația de disconfort creată nu este plăcută, întrucât pot apărea probleme în ceea ce privește masticația. De asemenea, de cele mai multe ori, această situație poate cauza complexe.

Implantul dentar are astfel rolul de a oferi pacientului un zâmbet cât mai frumos și, mai important decât aspectul estetic, de a restaura funcționalitatea danturii. Dacă alegi această procedură într-un cabinet stomatologic, este bine să fii informat și să cunoști toți pașii necesari.

Care sunt etapele acestei proceduri?

La Clinica Stomatologică Doctor Șerban, din sectorul 1, București, implantul dentar se realizează urmărind atent mai multe etape:

1. Consultația inițială:

În cadrul acestei prime întâlniri cu medicul stomatolog se vor identifica principalele probleme ale danturii. Medicul va efectua investigații imagistice, cum ar fi radiografiile sau scanările 3D, pentru a planifica precis inserarea implantului dentar. Investigațiile clinice legate de sănătatea pacientului vor fi necesare. De asemenea, în urma investigațiilor, specialistul va pune un diagnostic și va putea realiza un plan de tratament.

2. Respectarea planului de tratament:

Un alt pas important este eliminarea tuturor problemelor dentare ce ar putea afecta implantul. Astfel, înainte de procedura chirurgicală propriu-zisă, pacientul va beneficia de mai multe tratamente care să ofere o dantură cât mai sănătoasă. Igienizarea profesională sau curățarea cariilor dentare sunt etape ce trebuie parcurse pentru a asigura un implant dentar cât mai reușit.

3. Inserarea implantului dentar:

Implantul dentar este inserat în os printr-o procedură chirurgicală efectuată sub anestezie locală. După inserare, urmează o perioadă de vindecare, timp în care implantul se va integra cu osul.

Etapele inserării implantului dentar:

  • Pregătirea osului: Se efectuează o mică incizie în gingie pentru a expune osul.
  • Inserarea implantului: Implantul dentar este introdus în osul maxilar sau mandibular.
  • Suturarea: Gingia este suturată pentru a acoperi implantul în perioada de vindecare.

Tratamentul este compus din trei elemente diferite:

  • Implantul propriu-zis: Un șurub de titan sau zirconiu inserat în os, care va fuziona cu acesta printr-un proces numit osteointegrare.
  • Bontul protetic: Conectorul care face legătura între implant și coroana dentară.
  • Coroana dentară: Partea vizibilă a dintelui, realizată din porțelan sau ceramică, care este fixată de bont.

4. Faza de vindecare:

În această perioadă, se va realiza osteointegrarea implantului, oferind o bază solidă pentru bont și coroană. În funcție de pacient și de situația danturii sale, tratamentul poate fi abordat diferit astfel că, procedura poate dura de la trei până la nouă luni.

5. Atașarea bontului și coroanei:

După vindecare, se descoperă implantul dentar și se atașează bontul protetic. Ulterior, coroana dentară personalizată este fixată pe bont, completând astfel înlocuirea dintelui.

Avantajele implanturilor dentare:

Implanturile dentare oferă numeroase avantaje comparativ cu alte metode de înlocuire a dinților, cum ar fi protezele dentare sau punțile.

1. Stabilitate și durabilitate:

Implanturile dentare sunt integrate în os, astfel oferă o stabilitate similară cu cea a dinților naturali. Cu o îngrijire adecvată, implanturile pot dura o viață întreagă.

2. Estetică naturală:

Coroanele dentare sunt realizate pentru a se potrivi perfect cu restul dinților tăi, astfel îți oferă un zâmbet natural și atractiv.

3. Confort și funcționalitate:

Implanturile dentare nu se mișcă și nu provoacă disconfort, spre deosebire de protezele mobile. Ele îți permit să mănânci, să vorbești și să zâmbești fără nicio restricție.

4. Menținerea sănătății osului:

Implanturile previn resorbția osoasă care poate apărea după pierderea unui dinte. Acest lucru contribuie la menținerea structurii faciale și a sănătății orale pe termen lung.

5. Protecția dinților adiacenți:

Spre deosebire de punțile dentare, implanturile nu necesită șlefuirea dinților sănătoși adiacenți, protejând astfel integritatea acestora.

Implanturile dentare reprezintă o soluție excelentă pentru înlocuirea dinților pierduți și oferă numeroase avantaje în termeni de stabilitate, estetică și funcționalitate. Dacă te gândești să optezi pentru implanturi dentare, consultă un medic implantolog specializat pentru a discuta opțiunile și a determina cea mai bună soluție pentru tine.

Un zâmbet sănătos și strălucitor este posibil cu ajutorul implanturilor dentare!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .