Guvernul Romaniei a aprobat organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante sau temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii

Stiri

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern susținut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin

”Bună ziua şi bun găsit la sesiunea de informare publică după şedinţa de guvern de astăzi, 30 mai 2024. Voi începe cu domeniul sănătăţii, pentru că mai multe proiecte au fost aprobate astăzi, atât pentru consolidarea legislativă în domeniu şi creşterea accesului cetăţenilor la servicii medicale, cât şi pentru asigurarea resursei umane: medici, personal medical de de specialitate şi auxiliar. Vorbim aici despre ordonanţe de urgenţă şi despre două memorandumuri. Printr-un memorandum, Executivul a aprobat organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante sau temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre unităţi sanitare din întreaga ţară, spitale, unităţi sanitare fără paturi, servicii de ambulanţă, inclusiv Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, şi direcţii de sănătate publică. Măsura este necesară în vederea desfăşurării activităţii curente, a asigurării urgenţelor medicale, precum şi a celorlalte servicii medicale.

Cele mai multe posturi se deblochează la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, iar alte spitale care vor beneficia de deblocarea posturilor sunt: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca – aproximativ 140 de posturi, Institutul Oncologic Bucureşti – aproximativ 120 de posturi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – 88 de posturi, Spitalul Clinic de Urgență București – circa 80 de posturi, precum și alte unități sanitare din întreaga țară. Revenind la Spitalul Universitar de Urgență, este vorba de un număr de 861 de posturi, ca urmare a faptului că, anul trecut, în cadrul instituției au fost înființate noi structuri medicale, iar altele au fost reorganizate, iar aceste structuri beneficiază de infrastructură și de dotări cu aparatură medicală și pot deveni funcționale și operaționale doar în momentul încadrării personalului de specialitate medico-sanitar, în numărul menționat mai devreme.

Din totalul de 2.702 posturi, 310 posturi sunt pentru medici, 1.221 posturi pentru asistenți medicali, 629 de posturi pentru personal auxiliar sanitar, brancardieri, infirmiere, iar restul reprezintă personal de specialitate medico-sanitar, adică farmaciști, biologi, biochimiști, fizicieni, personal TESA, registratori medicali, statisticieni, personal de cercetare, personal de deservire și muncitori. Ocuparea acestor posturi nu generează un impact bugetar suplimentar, întrucât aceste posturi sunt deja finanțate. Și mai contextualizez decizia de astăzi prin a vă aduce aminte că este a treia hotărâre a guvernului privind deblocarea angajărilor în sistemul medical, luată de la începutul acestui an. În primele două luni, în ianuarie și februarie 2024, au fost deblocate angajările pentru alte aproape 10.000 de posturi în domeniul sănătății, atât în unitățile medicale din subordinea ministerului, cât și în cele aflate în subordinea autorităților locale.

Pe lângă asigurarea personalului de specialitate, o altă decizie luată de Guvern în ședința de astăzi vizează crearea unui echilibru care să permită accesul pacienților la medicamente esențiale la prețuri rezonabile și să asigure competitivitatea industriei farmaceutice. În scopul formulării de o manieră coordonată a priorităților în raport cu acest domeniu și a poziționărilor României în negocierile și demersurile relevante pe acest subiect de la nivelul Uniunii Europene, un alt memorandum aprobat prevede instituirea unui grup de lucru interinstituțional dedicat industriei farmaceutice. Acesta va funcționa prin colaborarea Ministerului Sănătății și a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, de asemenea și a Ministerului Fondurilor Europene.

Pachetul de proiecte adoptate astăzi în domeniul sănătății include și o ordonanță de urgență ce consolidează legislația în domeniu pe mai multe paliere. De exemplu, prin modificările aduse, se va îmbunătăți accesul la serviciile de fizioterapie esențiale în procesul de recuperare a pacienților. Va fi implementat un plan de proceduri specifice de medicină fizică și de reabilitare în cadrul pachetului de servicii medicale de bază acordate în asistența medicală ambulatorie de specialitate. Va fi asigurată reprezentarea Colegiului Fizioterapeuților la negocierile cu CNAS, ceea ce, implicit, va crește și calitatea serviciilor de fizioterapie. De asemenea, pentru conștientizarea efectelor depresiei postpartum se va putea organiza de acum o campanie de informare publică dedicată acestei probleme de sănătate. În cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educației pentru sănătate se va putea desfășura campania numită Săptămâna conștientizării depresiei postpartum înainte de data de 1 octombrie 2024.”

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .