Încă 49 de medicamente, introduse în Canamed de la 1 iunie

Stiri

Ministerul Sănătății a introdus în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) încă 49 de medicamente, măsura intrând în vigoare de la 1 iunie 2020.

Măsura este inclusă într-un ordin elaborat de Ministerul Sănătății, publicay vineri în Monitorul Oficial.

Decizia vine după ce Ministerul Sănătății a amânat până la 1 iulie 2020 corecția prețurilor din Canamed și din Catalogul public, motivând decizia prin situația de urgență generată de pandemia de coronavirus, necesitatea acoperirii nevoilor de consum ale pacienților, și dificultățile întâmpinate în procesul de corecție.

De altfel, noile prețuri ale medicamentelor introduse de la 1 iunie au termen de valabilitate până 1 iulie 2020.

Noul ordin prevede că, în anexa 1 a ordinului, care cuprinde prețurile din Canamed, după poziția 7.344 se introduc 49 de noi poziții (7.345-7.393).

Lista cu cele 49 de medicamente include Ilumetri 100 mg (tildrakizumab, DAPP Almirall Spania), pentru tratarea psoriazisului în plăci la adulți cu boală moderată sau severă  – preț maxim 13.771,40 lei cu TVA, Zykadia 150 mg (ceritinib, DAPP Novartis), tratament de primă intenție la pacienții adulți cu cancer pulmonar cu celule non-mici, în stadiu avansat (NSCLC) – preț maxim 13.592,54 lei – și Apo-Go 5 mg/ml (apomorfină, DAPP Stada Arzneimittel Germania), pentru tratamentul bolii Parkinson – preț maxim 4.759,99 lei.

De asemenea, ministerul a modificat alte 18 de poziții și a abrogat 12 poziții.

Prețurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.

Ordinul Ministrului Sănătății prin care s-a realizat prima corecție a prețurilor din Canamed după 2015, care se aplică de la 1 ianuarie 2019, a fost publicat în Monitorul Oficial în 22 noiembrie 2018.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns