Conceptul de paper free hospital, mai pe românește spus spitale fără hârtii, este aplicat în peste 14 țări din lumea întreagă. Odată cu apariția pandemiei COVID-19, nevoia de-a folosi mai mult instrumentele IT, de-a scrie și prescrie în format electronic s-a acutizat. Potrivit dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), România ar putea avea spitale fără hârtii într-un timp foarte scurt, cu condiția să fie schimbate anumite reglementări la nivel național. În ceea ce privește experiența medicilor de familie privind acordarea consultațiilor medicale online pe perioada stării de urgență cauzate de COVID-19, aceasta este una pozitivă. Dr. Daciana Toma, medic de familie în București, a declarat pentru 360medical.ro că numărul acestor vizite online a crescut în proporție de 100%.
Înainte de-a și face simțită prezența coronavirusul SARS-COV 2 în România, medicii din spitale erau obligați să elibereze pacienților o mulțime de documente pe hârtie.
,,Toate spitalele din România au sisteme informatice destul de performante. Problema este că pe o parte există obișnuința noastră de a scrie și pe hârtie, pe de altă parte sunt și cerințe din partea Casei de Asigurări de Sănătate, din partea Ministerului Sănătății de a avea înregistrări și pe suport de hârtie, ceea ce nu mai este în ordine atâta vreme cât fiecare medic are semnătură electronică, fiecare manager are semnătură electronică, toată lumea dispune de această semnătură electronică și nu este nici costisitoare. S-ar putea ajunge foarte repede la spitale fără hârtii, într-un timp foarte scurt cu condiția să schimbăm niște reglementări la nivel național”, a precizat dr. Vasile Cepoi, președintele ANMCS.
În opinia sa, pentru a exclude complet hârtia este nevoie ca fiecare medic și fiecare asistent medical din spitale să aibă tablete pentru a înregistra totul electronic.
,,Deocamdată puține spitale au astfel de tablete. Eu știu doar de unul care și-a achiziționat tablete pentru a exclude foile de observație pe hârtie, dar și acolo le tipăresc pentru că așa li se cere”, preciza dr. Cepoi înaintea instituirii stării de urgență prvind pandemia de coronavirus în România.
Pe medicii de familie pandemia COVID-19 i-a prins cocoșați de birocrație și cu probleme mari cauzate de nefuncționalitatea SIUI.
Dr. Daciana Toma, medic de familie în București povestește că avea ,,o serie de raportări de făcut către DSP-uri, raportări duble și electronic și pe hârtie sau anumite raportări doar pe hârtii. Toate aceste lucruri pe care le facem consumă timpul pe care noi am putea să-l alocaăm pacienților.”
Însă pe perioada stării de urgență în România s-au schimbat puțin lucrurile. Pacienții români au putut primi rețete online, care au fost eliberate de farmacii pe baza unor date minime de identificare. Nu a mai fost nevoie de cardul de sănătate. Medicii de familie au putut oferi consultații online, care în premieră pentru România, sunt decontate de CNAS, astfel că numărul vizitelor la distanță a luat avânt.
,,Numărul vizitelor online la medicul de familie a crescut cu 100% pe perioada stării de urgență în România. Înainte de pandemia COVID-19 noi făceam recomandări medicale la telefon, dar nu erau cotate ca fiind consultații medicale. În ceea ce privește prezentarea fizică la cabinet a scăzut enorm de mult”, a precizat dr. Daciana Toma în plină criză a pandemiei de SARS-COV2.
Pe perioada stării de urgență, s-au acordat servicii medicale fără card de sănătate. ,,Faptul că nu am folosit cardul în ultima perioadă și că nu am mai pierdut vremea cu asta, ne-a permis să facem mai multă medicină”, a constatat dr. Daciana Toma.
Din 15 mai, România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă. Consultațiile medicale la distanță pot fi acordate până la data de 30 septembrie 2020 în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic. De asemenea, se păstrează și prescripțiile medicale la distanță.
Certificatele de concediu medical pentru persoanele cu suspiciuni de infectare cu COVID-19 se pot transmite de către medicii curanți către persoanele asigurate, respectiv de către persoana asigurată către angajatori/case de asigurări de sănătate și prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Iar până la data de 30 iunie 2020 nu este necesar cardul de sănătate pentru serviciile medicale și farmaceutice acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.