Ludovic Orban: Testăm atât cât e necesar; astăzi sunt acreditate 37 de centre în care se face testarea

Stiri

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că în acest moment se fac testări atât cât este necesar pentru COVID-19, el adăugând că România are acum 37 de centre acreditate de testare, iar săptămâna viitoare vor mai veni alte 15 aparate de tip PCR.
“Testăm atât cât e necesar. Noi am plecat practic de la trei centre de testare, am crescut gradual capacitatea de testare, astăzi sunt acreditate 37 de centre în care se face testarea. Nu înseamnă numai 37 de aparate de tip PCR, aparatele sunt mult mai multe. Testarea deocamdată este în evoluţie. Chiar de săptămâna viitoare mai intră, după informaţiile pe care le am, cel puţin 15 aparate PCR în testare, 10 care au fost aduse printr-o donaţie a Crucii Roşii, le mulţumim celor de la Crucea Roşie şi donatorilor care au donat către Crucea Roşie, foarte multe companii. De asemenea, intră în funcţiune 5 aparate PCR achiziţionate de Unifarm, urmând să mai vină încă 5 achiziţionate de Unifarm”, a spus Orban, într-un interviu la postul România Tv.

El a adăugat că au mai fost achiziţionate astfel de aparate şi de autorităţile locale prin spitalele judeţene aflate în subordinea lor.
“Capacitatea de testare creşte progresiv pe măsura nevoilor de testare. Noi avem o metodologie care este una recomandată de la nivelul Comisiei Europene în baza recomandărilor specialiştilor. Este o metodologie care este validată de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de Ministerul Sănătăţii care stabilesc priorităţile de testare şi noi respectăm această metodologie reducând constant timpul dintre momentul în care se face recoltarea exudatului nazo-faringian până la realizarea testului efectiv şi diagnosticarea. (…) Nu poate să se testeze oricine”, a afirmat premierul.
Totodată, el a reiterat că folosirea de aparate de diagnosticare rapidă a COVID-19 nu este sigură pentru că nu dă o eficienţă de 100% în privinţa rezultatelor, iar autorităţile medicale nu se pot baza pe acestea pentru a dispune măsuri în privinţa tuturor persoanelor testate. Şeful Guvernului a mai arătat că resursele alocate pentru achiziţia de echipamente medicale nu sunt nelimitate şi nu pot fi cheltuite şi pe astfel de aparate, în condiţiile în care recomandările specialiştilor sunt de folosire a aparatelor de tip PCR. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns