Manuale pentru medicină de catastrofă, medicină de urgenţă, rezidenţi, asistenţi medicali, lansate la Bucureşti

Stiri

Mai multe manuale pentru medicină de catastrofă, medicină de urgenţă şi pentru rezidenţi şi asistenţi medicali au fost lansate pe 4 septembrie la Bucureşti.

Este vorba despre “Manual de medicină de catastrofă”, coordonat de Henri Julien, preşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă, “Manualul Tintinalli pentru medicina de urgenţă, Ghid pentru studiu comprehensiv”“Medicină de Urgenţă în prespital” de Nancy Caroline, “Manualul Sheehy pentru asistenţă medicală de urgenţă, manual pentru asistenţii medicali“, “Primul ajutor calificat”, dar şi “Protocol Naţional de Triaj”.

Cele 6 titluri prezentate sunt fie materiale de referinţă din literatura internaţională traduse în limba română şi puse la dispoziţia specialiştilor în domeniu, fie materiale realizate integral de experţii români.

Potrivit secretarului de stat în MAI Raed Arafat, publicaţiile realizate în cadrul proiectului româno elveţian sunt relevante pentru toate categoriile de specialişti din serviciile de urgenţă: medici, asistenţi, paramedici, pompieri de la toate nivelurile şi se constituie în instrumente “esenţiale” pentru formarea de bază şi continuă a acestor specialişti. Publicaţiile vor fi distribuite gratuit fie direct către fiecare din aceşti specialişti, fie prin existenţa acestor publicaţii în cadrul centrelor de formare.

“Resursa umană, ca să fie la nivelul cel mai înalt, trebuie să fie pregătită. Pregătirea nu înseamnă numai cea de bază, ci şi cea continuă.(…) Una dintre cele mai importante activităţi a fost crearea unui bagaj de manuale, de protocoale, care să servească colegilor noştri de la serviciile de urgenţă, începând cu cel mai de bază nivel şi ajungând la cel mai înalt nivel. (…) Una este să răspunzi la un accident cu zeci, cu sute de victime şi alta este să tratezi unul, doi, trei bolnavi simultan într-o unitate de primiri urgenţe ca medic”, a afirmat Raed Arafat.

El a mulţumit tuturor colegilor care au lucrat la realizarea acestor manuale. “Catastrofele nu au o frontieră. Din fericire, oamenii care participă la acordarea asistenţei de urgenţă în cazul dezastrelor nici ei nu au frontieră. Nici în Europa, nici în lume. Medicina de dezastre este o specialitate. Nu poate să fie inventată, nu poate să fie improvizată când ajungem la locul unei catastrofe. Trebuie să fie predată, trebuie să fie formaţi… Scopul acestui manual de medicină de catastrofă este să răspândească ce este esenţial în această specialitate de medicină de dezastre. Este diferită de medicina de urgenţă practicată de medici, de asistenţi de personalul de salvare în situaţiile zilnice, în situaţiile cotidiene. Tehnicile sunt diferite, triajul devine foarte important în medicina de dezastre (…)”, a declarat coordonatorul Manualului de medicină de catastrofă general, medicul Henri Julien.

Realizarea cărţilor a avut loc în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, proiectul “Îmbunătăţirea calităţii serviciilor de urgenţă spitaliceşti şi prespitaliceşti prin dezvoltarea şi implementarea unui program de formare”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns