Medicii de familie vor ca programul „Cornul și laptele” să devină „Masca și dezinfectantul” în noul an școlar

Stiri

Medicii de familie propun ca programul „Cornul şi laptele” să devină „Masca şi dezinfectantul”, în noul an școlar. Totodată, ei cer și eliminarea birocrației adeverinţelor de început de an. Medicii spun că este important ca elevii să revină în bănci atât pentru a le fi predată materia în mod direct, cât și ca să învețe să respecte măsurile de prevenire a infectării cu noul coronavirus.

„Este foarte important ca părinții și autoritățile, în această perioadă, să înțeleagă că masca și dezinfectantul sunt la fel de importante, poate chiar mai importante decât cornul și laptele. Într-adevăr, am avut un program de succes în ceea ce privește cornul și laptele, dar ceea ce primează în acest moment sunt măsurile de protecție, astfel încât să prevenim îmbolnăvirea la școală. Dacă la școală se formează la un moment dat, atunci când se servește cornul și laptele, de exemplu, posibilitatea unei aglomerări sau ne dăm jos masca, pentru ca elevii să mănânce, iar copiii stau într-un spațiu închis fără mască, poate să apară o problemă în ceea ce privește transmiterea bolii. Noi nu spunem că trebuie eliminat programul Cornul și laptele, ci doar vrem să evidențiem importanța programului Masca și dezinfectantul”, a explicat la Digi24 Gindrovel Dumitra, medic de familie. 

El a reamintit că sunt o mulțime de copii, mai ales în școlile rurale, care locuiesc cu bunicii, părinții fiind plecați la muncă în străinătate, și de aceea ar fi important ca statul să asigure mcondiții pentru ca acei copii, în momentul în care intră în școală, să aibă posibilitatea de a purta mască.

„Există mijloace prin care putem adapta masca. O răsucire a elasticului în jurul urechii sau se poate folosi alt mijloc adițional, care să tragă mai în spate elasticul, pentru ca masca să fie pe față”, a explicat medicul, în legătură cu problema măștilor, care s-ar putea dovedi prea mari pentru unii copii de vârste mai mici. 

Pentru medicul de familie, revenirea elevilor în sălile de clasă reprezintă o oportunitate de a învăța comportamentul adecvat în timp de pandemie.

„Educația reprezintă o prioritate, la fel ca și sănătatea, dar dacă învățământul ar pune în pericol sănătatea, atunci da, pe alocuri, acolo unde este cazul, aceste școli pot fi închise și trebuie trecut la regimul online. Dar nu la modul general. Dacă vorbim de județe cu număr redus de cazuri, în această situație copiii trebuie să meargă la școală și trebuie să învețe. Nu trebuie să avem o generație de sacrificiu. Este foarte important pentru acești copii să învețe atât materia pe care o au de învățat, cât și comportamentul în ceea ce privește măsurile de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2”, a explicat Gindrovel Dumitra.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns