Medicina a evoluat și este de partea noastră. Astăzi, cancerul mamar poate fi depistat în stadii precoce iar tratamentul nu înseamnă neapărat pierderea sânului. Cum poate fi acest lucru posibil? Datorită prevenției, mijloacelor de diagnostic imagistic de înaltă acuratețe dar și a anilor de studii care au dus la concluzia că pacientele pot fi tratate în siguranță fără a fi necesară înlăturarea sânului sau a ganglionilor axilari.
Tehnica ganglionului santinelă este una dintre abordările de bază ale chirurgilor care tratează cancerul mamar. Ce este ganglionul santinelă?
În urma diagnosticării unei leziuni canceroase la nivelul sânului, medicul va efectua un șir de investigații pentru a stabili stadiul cancerului de sân. Una dintre manevrele decisive asupra conduitei chirurgicale este această tehnică de localizare a celulelor canceroase la nivelul ganglionilor axilari, care conform studiilor, reprezintă unica portiță prin care cancerul poate invada și în restul corpului. Altfel spus, dacă la nivelul ganglionilor axilari sunt identificate celule canceroase, cancerul mamar se află în încercarea de a metastaza unul sau mai mulți ganglioni, moment în care chirurgul va lua în considerare excizia ganglionilor axilari.
În cazul în care la nivelul acestora nu sunt identificate celule canceroase, cancerul rămâne localizat doar la nivelul sânului, pacienta putând urma un tratament conservator, fără înlăturarea ganglionilor axilari.
Care sunt avantajele acestei abordări?
Tehnica își propune în primul rând să ofere un tratament eficient dar și mai puțin traumatizant. Cancerul mamar este o veste copleșitoare care pică precum un trăsnet în viața unei femei. Complicațiile ce pot surveni în urma unei chirurgii mutilante nu vin deloc în sprijinul recuperării ei și al dorinței de a lupta cu boala. De aceea, medicina modernă dezvoltă tratamente menite să fie cât mai puțin invazive, cu menținerea acelorași șanse de supraviețuire și a riscurilor de recidivă reduse.
Ce putem face pentru a rămâne departe de diagnosticul de cancer mamar?
Screening-ul de prevenție este aliatul cel mai puternic al femeilor din toată lumea în calea unui astfel de diagnostic. Efectuat anual, screening-ul de prevenție ecografic, în cazul femeilor tinere și mamografic în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani este în măsură să descopere cancerul de sân într-un stadiu precoce care va permite un tratament cât mai puțin invaziv și cu șanse de recidivă reduse.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .