Ministerul Sănătăţii va reorganiza activitatea de transplant cu fonduri UE

Stiri

Ministerul Sănătăţii a informat că activitatea de transplant va fi reorganizată cu fonduri de la Uniunea Europeană, urmând să fie utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului naţional în domeniu, actualizarea ghidurilor şi protocoalelor, dar şi pentru sistematizarea şi simplificarea legislaţiei.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Proiectul “Îmbunătăţirea procesului de reglementare în domeniul transplantului”, unul dintre cele şapte depuse în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), a primit săptămâna aceasta aprobare pentru finanţare.
“În urma acestui proiect, tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătăţirea activităţii de transplant, dar şi la asigurarea transparenţei în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm redundanţele legislative, elementele din legislaţie care nu mai au legătură cu situaţia existentă. Vom transpune în legislaţia noastră corect şi complet toate directivele europene şi vom reaşeza actele normative prin eliminarea elementelor care conţin contradicţii”, a declarat ministrul Sorina Pintea.
În cadrul proiectului, care va avea o durată de trei ani, va fi dezvoltat Registrul Naţional de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare şi colectare date cu caracter personal şi medical a potenţialilor donatori, a donatorilor în moarte cerebrală, a bolnavilor ce au ca indicaţie procedura de transplant, precum şi a celor care au beneficiat de o procedură de transplant.
Tot în cadrul proiectului va fi inventariată fiecare activitate şi va fi elaborată o metodologie de calcul a costurilor generate de aceasta.
De asemenea, vor fi actualizate protocoalele şi ghidurile de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate – testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare – şi pentru fiecare tip de transplant – rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane.
Registrul Naţional de Transplant care va fi dezvoltat se va interconecta cu toţi actorii implicaţi în această activitate şi va fi elaborat şi Codul transplantului, precizează Ministerul Sănătăţii.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns