Modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuţi (DRG)

Stiri

În urma numeroaselor solicitări de presă primite la CNAS pe tema valorilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) din unităţile sanitare private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, facem următoarele precizări:

Normele de aplicare ale Contractului – cadru, aprobate prin Ordinul MS-CNAS nr. 1068/627, conţin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuţi (DRG) furnizorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract.

Suma rambursată din FNUASS pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) se calculează în funcţie de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferenţieri determinate de forma de proprietate a unităţilor sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale.

Tariful decontat se calculează înmulţind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR).

TCP (tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor.

VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor. VR variază între 0,42 (ex. proceduri pentru strabism) şi 14,23 (ex. traheostomie).

Astfel, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) sunt cuprinse între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) şi 21.132 lei (ex. traheostomie).

De exemplu, pentru o naştere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprinse între aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normală, fără complicaţii, şi aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană, cu complicaţii grave.

Pentru naştere, valoarea relativă (VR) a cazului variază între 0,93 şi 2,3:

Naştere prin cezariană cu CC catastrofale – 2,3123

Naştere prin cezariană cu CC severe – 1,5752

Naştere prin cezariană fără CC catastrofale sau severe – 1,2223

Naştere vaginală cu proceduri în sala de operaţii cu CC catastrofale sau severe – 1,2412

Naştere vaginală cu proceduri în sala de operaţii fără CC catastrofale sau severe – 0,9388

(Ordinul MS-CNAS nr. 1068/627, Anexa 23B II)

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns