Noi liste ale medicamentelor decontate pentru pacienți în cadrul programelor naționale de sănătate

Stiri

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a realizat o actualizare majoră a listelor ce cuprind modul de calcul, denumirile comerciale și prețurile de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate.

Noile liste, cuprinse într-un ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS (nr. 1.224/756/2020), au fost publicate luni în Monitorul Oficial, dar se aplică retroactiv, de la 1 iulie 2020.

Este o actualizare majoră a listelor de medicamente compensate, în condițiile în care sunt înlocuite anexele 2 și 3 din ordinul comun 1.605/875/2014. Anexa 2 cuprinde lista denumirilor comerciale și a prețurilor decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor cuprinși în cadrul programelor naționale de sănătate, în tratamentul ambulatoriu și spitalicesc, corespunzătoare denumirilor comune internaționale (DCI) cuprinse în secțiunea C2 a sublistei C.

Noua listă (care înlocuiește lista valabilă până acum, cu modificările și completările ulterioare) include, la programul național de boli transmisibile, 620 de medicamente la subprogramul de tratament al pacienților cu HIV/SIDA, 174 de medicamente la subprogramul de tratament al pacienților cu tuberculoză, 6 medicamente la subprogramul de prevenire și tratament al gripei.

În programul național de oncologie sunt decontate 619 medicamente.

De asemenea, noile liste includ, în programul național de boli neurologice, 23 de medicamente la subprogramul de tratament al sclerozei multiple.

La programul național de diabet zaharat sunt decontate 170 de medicamente, în timp ce la programul național de boli rare și sepsis sever, noile liste includ 91 de medicamente la subprogramul de hemofilie și talasemie, 13 medicamente pentru epidermoliză buloasă, 24 de medicamente pentru hipertensiune pulmonară, 32 de medicamente pentru mucoviscidoză, 31 de medicamente pentru boli neurologice inflamator-imune, 2 medicamente pentru sleroză laterală amiotrofică, 3 pentru polineuropatie familială amiloidă cu transtiretină, 1 medicament pentru osteogeneză imperfectă, 11 medicamwnte pentru sindromul Prader Willi, 3 pentru boala Fabry, 1 medicament pentru boala Pompe, 6 pentru tirozinemie și câte unul pentru sindromul Hunter, sindromul Hurler și afibrinogenemie congenitală.

Noile liste includ și 31 de medicamente pentru sindromul de imunogeficiență primară, 3 pentru scleroză sistemică și ulcere digitale evolutive, 5 pentru purpură trombocitopenică imună idiopatică cronică, 1 pentru fenilcetonurie, 10 pentru scleroză tuberoasă, 8 pentru fibroză pulmonară idiopatică, 3 pentru sindromul Duchenne, 1 pentru angioedem ereditar, 1 pentru neuroretinopatia optică ereditară (Leber), 1 pentru amiotrofie spinală musculară, 4 pentru boala Castelman, 2 pentru mucopolizaharidoza tip IVA și 2 pentru limfangioleiomiomatoză.

Noul ordin actualizează și medicamentele decontate pentru pacienții din programul național de boli endocrine, din programul național de transplant, din programul de dializă, de insuficiență renală cronică și de sănătate mintală.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns