Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită declararea COVID-19 boală profesională pentru salariaţii din Sănătate

Stiri

Reprezentanţii Solidarităţii Sanitare au participat marți la şedinţa Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Sănătăţii, iar potrivit acestora, un punct important pe ordinea de zi a fost Proiectul Hotărârii de Guvern de modificare a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1425/2006.

Sindicaliştii solicită modificarea legislaţiei cu câteva prevederi, respectiv declararea COVID-19 ca boală profesională pentru salariații din sănătate, introducerea procedurilor de protecție a salariaților aflați la nivelul maxim al riscului de deces din cauza COVID-19 şi stabilirea rolului specific al Comitetelor de sănătate și securitate în muncă din cadrul unităților sanitare în lupta împotriva infectării salariaților cu SARS-CoV-2.

De asemenea, reprezentanții Solidarității Sanitare au solicitat introducerea pe ordinea de zi a problemei declarării epidemiei de către Ministerul Sănătății, raportat la drepturile salariaților la sporul de combatere a epidemiei. “Suntem într-o situație de epidemie constată/declarată printr-o serie întreagă de acte normative, inclusiv ordine ale Ministrului Sănătății”, au anunţat reprezentanţii Federaţiei

De asemenea, ei solicită soluționarea cererilor de negociere a anexelor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector bugetar sănătate, “având în vedere faptul că ele vizează inclusiv aspecte esențiale privind protecția muncii”.

O altă solicitare este reducere a timpului de lucru la 6 ore/zi, pentru salariații implicați în tratamentul pacienților COVID-19 și suspecți/care poartă echipament de protecţie specific acestei pandemii.

Sindicaliştii mai solicită instituirea unei strategii naționale de testare a salariaților în privința infecției cu SARS-CoV-2.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns