Premieră națională: Medicii de la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica au făcut prima operație de bypass vascular pentru arterita Takayasu folosind un procedeu chirurgical original

Stiri

Medicii de la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica au facut prima operatie de bypass vascular pentru arterita Takayasu, pacienta fiind recuperata semnificativ. Interventia a fost efectuata pe o femeie in varsta de 40 de ani cu un istoric medical ce include tuberculoza, efuziune pleurala si infectie de tract urinar, ce s-a prezentat la spital cu hemiplegie pe partea stanga a corpului si pareza faciala in zona centrala si in partea stanga, complicatiile punandu-i viata in pericol. Interventia a durat aproape 8 ore si a fost incheiata cu succes, fiind singura solutie pentru a preveni deteriorarea starii neurologice si evolutia fatala a bolii. Dupa operatie pacienta  a facut progrese importante si a putut recupera o parte din functia motorie.

Femeia fusese internata la sectia de neurologie a Spitalului Colentina din Bucuresti. La momentul internarii, aceasta inca era constienta, insa prezenta simptomele unui atac vascular cerebral. In urma unui angioCT si a unei coronarografii, completate cu o biopsie de artera temporala, diagnosticul de arterita Takayasu a fost confirmat.

Interventia a fost prima operatie de bypass vascular pentru boala Takayasu efectuata printr-un abord chirurgical special la nivelul bazei craniului la una din cele doua artere vertebrale si aceasta din urma fiind inchisa la origine. Operatia a fost efectuata la Spitalul de Boli cardiovasculare Angiomedica si s-a dovedit a fi un succes, pacienta prezentand o imbunatatire progresiva a functiilor motorii pe partea stanga o saptamana mai tarziu. La 3 luni dupa operatie, aceasta se putea deplasa cu ajutorul unui baston, iar 18 luni mai tarziu ea reusind sa efectueze independent toate activitatile cotidiene obisnuite.

Arterita Takayasu este o afectiune rara, cu incidenta de sub un caz la un milion de persoane, iar manifestarea acesteia sub forma de accident vascular cerebral intr-un stadiu atat de avansat este chiar mai putin intalnita. Descrisa pentru prima data de catre oftamologul japonez Mikito Takayasu in 1908, aceasta afecteaza in principal femeile tinere si are un numar mare de posibile simptome, de la perturbari de vedere la diferente dintre presiunea arteriala intre cele doua brate, precum si alte simptome legate de buna functionare a sistemului nervos central.

Despre Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica

Brandul Angiomedica, cu o istorie de 12 ani a inaugurat in 2017 Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica ce are in acest moment trei sectii- Ambulatoriu, Angiografie si Chirurgie vasculara. Echipa medicală este formată din 20 de medici supra-specializati in patologia si chirurgia inimii. Printre serviciile medicale specializate pe care pacientii le pot accesa aici se numara: cardiologie intervenționala, chirurgie vasculara, aritmologie, flebografie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns