Radioterapia în cancerul mamar – când trebuie să completeze intervenția chirurgicală?

Articole

Radioterapia este un tratament indicat în tratamentul cancerului de sân care folosește radiațiile ionizante cu scopul de a distruge celulele canceroase.

Până nu demult, cancerul mamar era tratat numai chirurgical. Operația presupunea o incizie amplă prin care era eliminată nu numai tumora ci și sânul în întregime, mușchii pectorali precum și ganglionii limfatici axilari

Acest tip de chirurgie radicală este nu numai mutilantă (majoritatea femeilor suferind de-a lungul vieții o traumă de ordin psihologic vis a vis de imaginea de sine) dar s-a demonstrat și că nu asigură absența completă a recidivei.

Chirurgia conservatoare în cancerul mamar și radioterapia

Pe măsură ce medicina a evoluat și chirurgia a devenit tot mai puțin invazivă, radioterapia și-a demonstrat eficiența ca tratament complementar intervenției chirurgicale de tip conservator.

Studiile au arătat că în acest apanaj, rezultatele noii abordări (intervenție chirurgicală conservatoare + radioterapie) sunt similare mastectomiei radicale în ceea ce privește controlul local al pacientei.

Când este indicată radioterapia în tratamentul cancerului mamar?

Radioterapia a demonstrat o eficiență semnificativă în tratamentul cancerului de sân și este indicată de rutină, cu rezultate remarcabile în toate stadiile de cancer la sân.

În stadiile incipiente, radioterapia vin în completarea intervenției chirurgicale, acționând la nivel local, adică în zona din care a fost extirpată tumora. Scopul este de a distruge eventuale celule canceroase rămase în zona de rezecție asigurând astfel o scădere a ratei de recidivă.

În stadiile avansate. radioterapia este aplicată atât la nivelul sânului cât și la nivelul ganglionilor limfatici axilari unde au fost decelate celule maligne.

Cât durează radioterapia?

Radioterapia este indicată de regulă după ce intervenția chirurgicală a avut loc și plaga s-a vindecat, adică la circa 4-8 săptămâni post-operator. Durata tratamentului radioterapic durează aproximativ 5-6 săptămâni.

În ultima perioadă, evoluția tehnicilor radioterapice au ajuns la nivelul de a livra tratamentul mult mai țintită pe zona de interes, cu o protecție îmbunătățită a structurilor din vecinătate.

De aceea, tratamentul prin radioterapie tinde să devină din ce în ce mai scurt ca număr de ședințe. Există paciente, astăzi, care beneficiază de protocoale prin care este livrată întreaga doză de iradiere în circa 3-4 săptămâni.

Cancerul la sân este o afecțiune gravă, amenințătoare de viață. Astăzi, avem la dispoziție mijloace de screening performante care ne pot ajuta să depistăm boala în stadii incipiente. Tratamentul inițiat într-un stadiu incipient asigură rezultate foarte bune în lupta cu boala.

Screeningul de prevenție trebuie efectuat anual de către orice femeie, astfel: femeile cu vârsta sub 40 de ani trebuie să efectueze consult clinic și ecografie, iar femeile cu vârsta de peste 40 de ani mamografie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .