Primăvara Dermatologică Ieşeană PDI 2023, un eveniment emblematic pentru Iași

Stiri

Iașul a găzduit de curând unul dintre cele mai mari evenimente medicale din sud-estul Europei. Este vorba despre Primăvara Dermatologică Ieşeană (PDI), o manifestare ştiinţifică naţională cu participare internaţională, ce reuneşte specialişti de renume, medici, rezidenţi, farmaciști, asistenți medicali şi studenţi care doresc să afle ultimele noutăţi din domeniu. Iniţiativa a aparţinut prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, de la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, șeful Clinicii de  Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate. Conferința a fost organizată de către Asociaţia Dermatologilor din Moldova (ADEM), sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, a Societății Române de Dermatologie, a Societății de Medici și Naturaliști, a Colegiului Medicilor și Farmaciștilor si a Spitalului Clinic Căi Ferate, în parteneriat cu Primăria Iași. Ajuns la cea de-a XII-a ediție, PDI a însumat în timp aproape 18.000 de participanți din România și din 14 țări, dar și peste 900 de cursuri, workshopuri și prelegeri.

„În acest an a fost o participare record cu specialiști din multe domenii, ceea ce ne bucură. Am adus în atenție teme importante nu doar din dermatologie, ci și din cardiologie, reumatologie, flebologie, chirurgie vasculară, endocrinologie, pneumologie, oncologie. Pacientul este un întreg, așa trebuie să fie și abordarea lui, și tratamentul. Abordările avangardiste sunt foarte importante, la fel și colaborarea dintre medici și dialogul cu pacienții, teme importante ale PDI”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu la Gala de deschidere a manifestării, care a avut loc la Palatul Culturii.

La festivitate au participat, alături de participanții la manifestarea medicală, și academicianul  Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie și președinte de onoare al PDI, primarul Mihai Chirica, prof. univ. dr. Aristides Tzatzakis (Grecia), președinte de onoare al PDI, prorectorul UMF „Grigore T. Popa” Eusebiu Vlad Gorduza, dr Alin Nicolescu, dr Elena Mitrofan, managerul Spitalului CF, vicepreședinte al PDI. „Indiscutabil, Iașul este un hub medical, un oraș universitar în care învățământul medical este la un nivel foarte ridicat, dovadă și astfel de manifestări care an de an atrag nu doar o participare largă, ci specialiști care au cărți de vizită impresionante. Lectorii pot fi mereu ambasadori ai orașului, la fel ca fiecare persoană care participă la astfel de evenimente”, a punctat primarul Mihai Chirica, după a oferit o diplomă de excelență fondatorului PDI, prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu.

Lectori de pe patru continente au venit la Iași

În sălile de conferință au susținut prelegeri lectori internaționali sosiți de pe cele patru continente, alături de peste 100 de lectori veniți la Iași de la toate centrele universitare din țară și nu numai. Imunolog cunoscut, Iulia Popescu, profesor la Universitatea Pitssburgh (SUA) a traversat Atlanticul pentru a reveni la PDI. „Secretul longevității PDI sunt oamenii, care sfințesc locul, la fel și ospitalitatea ieșeană. Acest eveniment este translațional, sunt impresionată de nivelul fantastic al nivelului școlii medicale românești”, a spus Iulia Popescu.

Prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu a apreciat faptul că în Iașul universitar conferințele științifice sunt o permanență: „Mă bucur că sunt atât de multe și de frumoase. PDI este într-adevăr un eveniment frumos, extrem de educativ și util nu doar pentru cei care se formează în această specialitate, ci pentru toți participanții, dar și pentru pacienți pentru că toate informațiile prezentate au ca destinatar final bolnavul”.

Mulți specialiști de la PDI au lucrat la studii clinice, la focus-grupuri, au elaborat lucrări pe care le-au semnat împreună, așa cum a precizat prof. univ. dr. Aristides Tzatzakis (Grecia).

Mai mult, lectorii străini revin cu drag la Iași, un oraș pe care îl îndrăgesc foarte mult și de care îi leagă deja multe amintiri, după cum a mărturisit prof. univ. dr. Torello Lotti (Italia), președintele World Health Academy și președinte de onoare al PDI.

Din Canada a sosit la Iași dr Yan Valle, președintele Vitiligo Research Foundation, care a apreciat PDI drept „o manifestare unică prin abordare”, la fel ca și prof. univ. dr. Parshad Davinder (India), președintele Societății Mondiale de Vitiligo. Dr Roxana Sadoughifar (Iran) a revenit cu mare drag la PDI și la Iași, „oraș în care aș vrea să trăiesc”.

Lectori din țară și din străinătate, medici, studenți, rezidenți, cu toții au participat la Gala Excelenței în care performanța a fost premiată. Momentul a prilejuit și lansarea volumului colectiv „Orizonturi interdisciplinare în dermatologie” semnat de lectorii participanți la PDI 2023 și apărut sub redacția prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu.

Cartea s-a bucurat de o impecabilă recenzie făcută de prof univ. dr. Cătălina Georgescu Arsenescu.

La ediția din acest an, alături de prelegeri și cursuri, organizatorii au conturat și ateliere de lucru în care s-a concentrat experiența multor practicieni care au confirmat prezența la PDI. De remarcat și prezența reprezentanților industriei farmaceutice, care au fost în număr foarte mare și au ales PDI pentru lansarea foarte multor produse inovatoare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .