Raed Arafat: S-a atribuit ministrului Sănătății faptul că urmează să-i punem pe toți cei peste 65 de ani în carantină instituționalizată, ceea ce este fals

Stiri

“Au apărut foarte multe fake-uri, știri false în rețelele de socializare, s-a atribuit ministrului Sănătății faptul că urmează să punem pe toți care sunt peste 65 de ani în carantină instituționalizată, ceea ce este fals! Alții au ieșit să zică că imediat începem relaxarea și de mâine totul este perfect. Nu este așa!”, a a luni seară, la TVR, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Mai avem o perioadă de trecut prin ea, vine 1 Mai și mesajul de acum către toți este să nu-și planifice activități pentru 1 Mai, activități precum cele pe care le-au planificat în alți ani, adică mers la plajă, mers la grătare etc., pentru că măsurile de restricție vor rămâne valabile și în perioada 1 Mai”, a avertizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

“Cred că mai avem cel puțin 7 până la 14 zile până vedem ce impact a avut inclusiv Paștele și dacă oamenii au respectat regulile sau nu. (…) La acest moment, faptul că au fost acuma (în ultimele 24 de ore nr.r) sub 200 de cazuri nu trebuie să considerăm un semn clar că lucrurile merg deja spre mai bine. Trebuie așteptat, trebuie să fim calculați în modul în care interpretăm datele și trebuie încă să mai avem răbdare o perioadă”, a ținut să precizeze Raed Arafat.

“Chiar dacă va fi relaxarea aceasta, va fi treptată, nu va fi imediată, va fi în baza unor analize și va fi și cu măsuri compensatorii, precum distanțarea la locul de muncă, folosirea echipamentelor de protecție, gen mască sau altceva care să acopere gura și nasul, și respectarea unor măsuri stricte de igienă, până ce trecem prin situația cu care va trebui să conviețuim, adică virusul”, a completat șeful DSU

Medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a propus un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială în care bătrânii ar trebui să mai stea izolaţi încă 12 săptămâni.

Proiectul intitulat „Programul VACANŢA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19” conceput de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” se împarte pe nouă pagini şi vine cu măsuri riguroase.

Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 – 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 – 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns