Sănătate si frumusețe : este apariția petelor albe pe piele un semnal de alarmă?

Articole

Petele albe pe piele pot fi cauzate de o varietate de factori, de la expunerea la soare la infecții fungice. Uneori, petele albe pot fi un simptom al unei afecțiuni medicale mai grave, cum ar fi vitiligo.

Iată câteva dintre cele mai frecvente situații cu care ne confruntăm în cazul apariției petelor albe pe piele:

Cauze posibile:

  • Expunerea la soare: Expunerea excesivă la soare poate duce la apariția de pete albe pe piele, cunoscute sub numele de pete solare.
  • Infecții fungice: Infecțiile fungice, cum ar fi pitiriazis versicolor, pot provoca pete albe pe piele.
  • Afecțiuni autoimune: Vitiligo, o afecțiune autoimună, provoacă pierderea pigmentului pielii, rezultând pete albe.
  • Dermatita: Dermatitele, cum ar fi eczema sau dermatita seboreică, pot provoca pete albe pe piele.
  • Reacții alergice: Reacțiile alergice la anumite medicamente sau produse chimice pot provoca pete albe pe piele.
  • Alte cauze: Milia, pitiriasis alba, psoriazisul inversat, pot provoca de asemenea pete albe pe piele.

Simptome asociate:

  • Culoare: Petele albe pot fi de diferite nuanțe de alb, de la un alb lăptos la un alb mai crem.
  • Formă: Petele pot fi rotunde, ovale, neregulate sau pot avea forme diferite.
  • Dimensiune: Petele pot fi mici sau pot fi mai mari și pot acoperi zone extinse ale pielii.
  • Mâncărime: Unele pete pot fi însoțite de mâncărime, în timp ce altele nu.

Petele albe pot fi o problemă inofensivă, dar pot fi și un semn al unei afecțiuni medicale mai grave. De aceea, este important să consultați un medic pentru a primi un diagnostic corect și a primi tratamentul adecvat.

Petele albe pot apărea atunci când proteinele pielii sau celulele moarte sunt prinse sub suprafața pielii. De asemenea, pot rezulta din depigmentare sau pierderea culorii, din cauza vitiligo sau a unei alte afecțiuni de sănătate.

O varietate de afecțiuni și factori de sănătate pot determina dezvoltarea petelor albe pe diferite părți ale corpului. Dintre acestea vom aminti următoarele:

1.PETE SOLARE:

Petele solare sunt pete albe apărute din cauza depigmentării pielii. Aceste pete de obicei nu provoacă simptome, au o dimensiune de 1-3 milimetri (mm) și tind să apară mai întâi pe picioare înainte de a progresa către brațe, partea superioară a spatelui și față. Cercetătorii nu sunt siguri ce cauzează petele solare. Cauzele ar putea include lipsa unui pigment al pielii numit melanină. Cel mai probabil,tind să apară după vârsta de 40 de ani. Cu toate acestea, ele sunt inofensive, iar tratarea lor este o problemă cosmetică. În timp ce supraexpunerea la soare fără protecție poate contribui la riscul de cancer de piele, petele solare în sine nu sugerează dezvoltarea cancerului. Petele solare nu provoacă de obicei niciun simptom în afară de schimbarea culorii pielii și mulți oameni decid să nu le trateze.

Pentru cazurile în care petele albe sunt foarte vizibile sau acoperă o parte semnificativă a corpului, tratamentul poate fi adaptat fiecarei persoane în funcție de recomandările medicului:

– cremă de protecție solară în fiecare zi, acoperind toate zonele pielii expuse la soare;

– evitarea expunerii la soare;

– evitarea bronzării artificiale;

– dermabraziune, care îndepărtează fizic straturile exterioare ale pielii;

– creme topice cu steroizi, cum ar fi hidrocortizon(cu recomandarea medicului);

– creme topice cu retinoizi, cum ar fi retinolul și tretinoina.

2.TINEA VERSICOLOR SAU PITYRIASIS VERSICOLOR

In mod normal (fiziologic), pielea umana contine, pe suprafata ei, fungi in cantitati care nu cauzeaza vreo problema sau disconfort. In cazul in care acestia incep sa se inmulteasca in mod necontrolat, pot aparea diferite stari patologice, printre care si pitiriazisul versicolor.

La persoanele cu tinea versicolor (TV), ciuperca care trăiește de obicei,pe suprafața pielii, crește fără control.

Ciuperca provoacă pete uscate, solzoase, cu mâncărimi, care sunt fie mai deschise, fie mai întunecate decât pielea din jur.

Manifestarile clinice in pitiriazisul versicolor sunt destul de sugestive si facilitează diagnosticul. Cele mai întalnite semne in această afecțiune constau in depigmentarea sau hiperpigmentarea pielii, sub formă de pete. Acestea se întâlnesc, in general, la nivelul spatelui, pieptului, gâtului si membrelor superioare Se pot regăsi si in alte zone ale corpului, însa in cazuri destul de rare. De asemenea, petele se mai pot întalni in nuanțe de maro, roșu sau roz.

De obicei, pityriasis versicolor nu se prezintă cu simptome, fiind, in general, asimptomatic. Totuși, când acestea apar, sunt de tipul iritațiilor, mâncărimilor si exfolierii pielii.

Uneori, simptomele acestei boli pot fi vizibile numai atunci când o persoană este bronzată. Afecțiunea este larg răspândită, iar simptomele tind să devină mai vizibile în medii calde și umede.

3.PITYRIASIS ALBA

Pityriasis alba (PA) este o afecțiune a pielii relativ răspândită, necanceroasă, care provoacă pete roșii, solzoase, cu mâncărimi. Aceste pete se vindecă în cele din urmă și lasă în urmă pete slabe, albe.

PA tinde să se dezvolte la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 16 ani și afectează de obicei fața, dar poate afecta și gâtul, umerii și brațele.

Cercetătorii nu sunt siguri ce cauzează PA, dar cred că poate fi o formă ușoară de dermatită atopică sau eczemă.

Pityriasis alba pigmentant este o formă rară, deși potențial sub-raportată de PA. Provoacă pete solzoase alb-albăstrui, care sunt conturate de o pete de piele foarte deschisă.

La fel ca PA, pitiriazisul alba pigmentant afectează mai ales fața și tinde să se dezvolte la copii.

4.HIPOMELANOZA IDIOPATICĂ GUTATĂ

Hipomelanoza gutată idiopatică (IGH) este o manifestare benignă și asimptomatică a pielii caracterizată ca macule hipopigmentate difuze sau pete albe. Dimensiunea leziunilor variază de la 1-10 mm, dar cel mai frecvent au 1-3 mm în diametru. Este cel mai frecvent observată la indivizii cu pielea deschisă și pare să fie legată de expunerea cumulativă la soare, mai degrabă decât de vârsta.

Interesant este că această afecțiune se manifestă la femei mai devreme decât la bărbați, probabil pentru că picioarele lor sunt mai expuse. Cu toate acestea, pe măsura înaintării în vârstă, incidența IGH la femei și la bărbați este aceeași. IGH poate fi observată și la persoanele în vârstă cu pielea închisă la culoare, dar de obicei la o vârstă mai înaintată.

Distribuția IGH poate fi observată de-a lungul celor mai expuse zone ale corpului. Acestea includ zone ale brațelor, picioarelor, partea superioară a spatelui și a feței. Leziunile apar de obicei mai întâi de-a lungul porțiunii anterioare a picioarelor și apoi, pe brațe, spate și față.

Hipomelanoza = indică faptul că regiunile depigmentate ale pielii conţin o cantitate mai mică de melanină( asigură culoarea normală a pielii).

Idiopatică = înseamnă că etiologia (cauzele apariţiei) acestor pete sau macule nu este cunoscută pentru moment.

Gutată = înseamnă că petele au, de regulă, forme rotunde (cu diametrul de la 2 mm la 16 mm).

Hipomelanozele sunt uneori de origine genetică, ca albinismul și piebaldismul (șuvița de păr frontală de culoare albă). Ele pot fi și dobândite: agresiunea căldurii, a frigului sau a unei substanțe chimice, o boală a pielii (lepră, sifilis, pityriazis versicolor), o boală hormonală (diabet), o carență alimentară. Singurul tratament este cel al cauzei, atunci când este posibil.

5.NERVUS DEPIGMENTOSUS

Aceasta afectiune este un semn din naștere care apare de obicei în primele câteva luni de viață, are margini zimțate, de obicei nu albește părul și nu crește în dimensiune dar poate deveni mai mare pe măsură ce copilul crește și pielea se întinde, dar nu rapid așa cum o face vitiligo (deseori în doar câteva luni).

6.DISCOID LUPUS

O formă rară de lupus eritematos cutanat cronic, caracterizată prin papule și plăci eritematoase, solzoase, care apar de preferință pe zonele pielii expuse la soare (scalp, față și urechi) și prezintă blocaj folicular, modificări pigmentare și atrofie centrală, cicatrizare și telangiectazie.

7.MELASMA

Melasma este o afecțiune a pielii care provoacă apariția unor pete, de obicei pe față, care sunt mai închise decât nuanța pielii unei persoane.

Nu se cunoaste exact ceea ce cauzează melasma. Probabil se întâmplă atunci când celulele responsabile cu pigmentarea pielii produc prea multă culoare. Oricine poate fi afectat, dar este mai frecvent în rândul femeilor tinere. Afecțiunea este adesea asociată cu hormonii feminini estrogen și progesteron.Exista un risc crescut de a dezvolta melasmă dacă sunteți femeie si luați pilule contraceptive sau terapie de substituție hormonală.De asemenea,melasma apare adesea în timpil sarcinii, în al doilea sau al treilea trimestru. Uneori este numită „mască a sarcinii”.

8.VITILIGO

Vitiligo este o afecțiune autoimună care determină pierderea pigmentului pielii. Melanina este pigmentul care dă pielii culoarea sa naturală, iar în vitiligo, sistemul imunitar atacă melanocitele, celulele responsabile de producerea melaninei. Acest fapt duce la apariția unor pete albe netede pe piele.

Principalele caracteristici ale vitiligo:

  • Pete albe netede: Principalul simptom al vitiligo este apariția unor pete albe netede pe piele. Petele pot fi de diferite dimensiuni și forme și pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe față, mâini, picioare, axile și zonele genitale.
  • Lipsa inflamației: Spre deosebire de alte afecțiuni ale pielii care pot cauza pete albe, petele de vitiligo nu sunt însoțite de inflamație, roșeață sau mâncărime.
  • Răspândire: Petele de vitiligo se pot răspândi în timp, afectând zone noi ale pielii.
  • Vitiligo periorificial: Uneori, vitiligo afectează zonele din jurul orificiilor naturale ale corpului, cum ar fi gura, ochii și nasul.

Cauza exactă a vitiligo este necunoscută, dar se crede că este o combinație de factori genetici și de mediu.

Fototerapia Exciplex este un tratament medical utilizat pentru afectiuni ale pielii, cum ar fi vitiligo si psoriazis. Utilizeaza lumina ultravioleta (UV) de 308 nanometri (nm) pentru a incetini sau opri progresia bolii.

Caracteristici:

  • Eficientă: Fototerapia Exciplex este o metodă de tratament eficienta pentru vitiligo.
  • Sigură: Este o procedură sigură, cu efecte secundare minime.
  • Nedureroasă: Tratamentul nu este dureros si nu necesită anestezie.
  • Țintită: Lumina UV este țintită către zonele afectate ale pielii,pielea sănătoasă rămânând neafectată.
  • Rapidă: Ședintele de tratament durează de obicei doar cateva minute.
  • Convenabilă: Tratamentul poate fi administrat in ambulatoriu, in cabinetul medicului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .