Sanitas cere indemnizaţie de concediu medical de 100% din salariu pentru personalul care se îmbolnăveşte de COVID-19

Stiri

Federaţia Sanitas solicită ca plata indemnizației pentru concediul medical aferent perioadei necesare vindecării de COVID-19 a personalului angajat în instituțiile publice de sănătate și asistență socială, să se facă în procent de 100% din salariul lunar, faţă de 75% cât este în prezent.

“Solicităm în continuare, Guvernului României să nu mai pedepsească personalul angajat în instituțiile publice de sănătate și asistență socială și să identifice în regim de urgență soluția optimă pentru ca aceștia, îmbolnăviți la locul de muncă, să poată beneficia de plata indemnizației pentru concediul medical aferent perioadei necesare vindecării de COVID-19, în procent de 100% din salariul lunar ” se arată într-un comunicat al Federaţiei Sanitas.

Solicitarea vine în contextul în care conform situației raportată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, unul din şapte români infectați cu SARS-COV-2 este personal medical sau de îngrijire din sistemul sanitar și/sau de asistență socială, iar o parte dintre ei au pierdut lupta cu noul virus, potrivit Sanitas.

“Chiar și așa, salariații din sistemul sanitar public și cei din sistemul de asistență socială sunt cei care luptă în continuare în linia întâi cu noul virus și sunt cei mai expuși îmbolnăvirii cu SARS-COV-2, îmbolnăvire care se realizează la locul de muncă. Salariații la care facem referire își contaminează adesea și membrii familiilor, fapt care apasă greu pe conștiința acestora, mai ales în situația regretabilă în care, ca urmare a infectării, un membru al familiei își pierde viața”, atenţionează reprezentanţii Sanitas.

Potrivit acestora, în cazul îmbolnăvirii, perioada de vindecare și apoi cea de izolare, obligatorie, sunt de cele mai multe ori foarte lungi. Indiferent dacă pandemia actuală va fi sau nu declarată încheiată, virusul care a provocat-o va continua să existe și să se răspândească mai ales în rândul salariaților din sistemele pe care le reprezentăm, iar gradul crescut de contagiozitate al acestuia precum și lipsa unui tratament rapid și eficient va face în continuare un număr important de victime printre cei infectați.

„Cu toate acestea, în condițiile legislative actuale, salariaților din sănătate și asistență socială, îmbolnăviți la locul de muncă, li se reduc veniturile lunare considerabil, putând să beneficieze numai de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă de 75% din salariu, prevăzută de OUG nr. 158/2005, din cauză că HG nr. 1186/2000 nu a fost modificată prin adăugarea COVID-19 la lista afecțiunilor infectocontagioase din grupa A, afecțiuni pentru care indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din salariu”, potrivit aceluiaşi comunicat.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns