Schimbări în programele de specializare pentru asistenți medicali și moașe: apare specializarea de tehnician perfuzionist

Stiri

Ministerul Sănătății intenționează să introducă mai multe schimbări în programele de specializare pentru asistenți medicali și moașe, printre care se numără introducerea unei noi specializări, de tehnician perfuzionist.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății, care modifică și completează ordinul 1.076/2019 pentru aprobarea Normelor de organizare şi desfăşurare a programelor de specializare în vederea reconversiei profesionale precum și în vederea dezvoltării abilităților profesionale pentru asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali.

Modificările au fost solicitate de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, în urma desfășurării cursurilor anterioare, dar și de către reprezentanții centrelor de dializă și ai tehnicienilor perfuzioniști.

Aceste programele de specializare au ca scop dobândirea de noi cunoştinţe teoretice, abilităţi practice şi competenţe profesionale impuse de schimbarea condiţiilor de muncă.

MODIFICĂRI PROPUSE

Noul ordin propune șase modificări importante:

  • introducerea în programele de pregătire în calitate de lectori și asistenți medicali pentru acoperirea necesarului de personal de instruire.
  • introducerea unuei noi specializări – de tehnician perfuzionist.
  • precizarea pentru programele de nefrologie/hemodializă a locurilor de practică în centrele de dializă, care au baza materială necesară instruirii practice și teoretice.
  • posibilitatea înscrierii la cursuri a asistenților medicali care nu sunt încadrați în unitățile sanitare, pentru a evita discriminarea.
  • stabilirea locațiilor unde se desfășoară activitățile didactice este o activitate organizatorică, la decizia Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, și a responsabilului național, sens în care a fost modificat curriculum de pregătire.
  • se modifică atributul rezolvării contestației rezultatului studierii dosarului de la comisia locală care primește dosarele de înscriere, la comisia centrală.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns