Situația unităților de primiri urgențe din țară

Stiri

Cum arată unitățile de primiri urgențe din țară, cum fac ele față și ce le lipsește. Încercăm să înțelgem mai bine ce înseamnă de fapt o urgență medicală.

Unitatatea de Primire a Urgențelor a Spitalului Clinic Județean din Cluj. Trebuie să știți că fluxul pacienților este unul foarte crescut, deoarece spitalul de aici acoperă întreaga regiune și primește mai ales cazurile grave în cele peste 50 de secții și compartimente. Statisticile arată că aici vin în medie, peste 4000 de pacienți lunar, iar zilnic peste 130.

Din punct vedere al personalului, spitalul stă bine deaorece există mulți medici rezidenți datorită Universității de Medicină și Farmacie.

Și timpul mediu de așteptare este unul relativ bun. Între sosire și până la primul consult se stă în medie aproximativ 38 de minute. Desigur, timpul de așteptare diferă în funcție de gravitatea cazului.

Singura problemă de la Spitalul Județean Cluj este parcul auto de ambulanțe, care însumează 67 de autovehicule. 10 dintre acestea au peste 500.000 km la bord. O veste bună este că anul trecut a fost semnat un contract prin care spitalul are în plus 12 ambulanțe prin  Programul Operațional Infrastructură Mare.

De asemenea, de câteva luni regiunea are în dotare și un elicopter SMURD nou, iar autoritățile au în vedere să construiască un heliport unde la 100 de metri distanță de spital.

La UPU Slatina, în fiecare zi, în medie, sunt 160/170 de cazuri pe care cadrele medicale trebuie să le rezolve. Ca în fiecare spital, există și deficit de personal. În acest moment, sunt nouă medici care se ocupă de urgențe, însă necesarul este de 12. Abia la anul va fi scos la concurs un nou post de medic pentru această secție. Din cauza numărului tot mai mare de solicitări făcute de medici, dar și a petițiilor primite de la părinții micuților, conducerea Spitalului Județean din Slatina a luat decizia de a înființa o Unitate de Primire a Urgențelor Pediatrice. Cel mai probabil, aceasta va deveni funcțională în primul trimestru al anului viitor. În ceea ce privește parcul auto al Ambulanței Olt, în prezent, acesta este depășit  fizic și moral pentru că din cele peste 70 de autosanitare doar 55 sunt funcționale. Sunt mașini care au aproape un milion de kilometri la bord sau o vechime de peste un deceniu. Vestea bună este că de la începutul acestui an, Serviciul de Ambulanță Olt a primit in total 19 autosanitare noi, ultimele șase au sosit chiar zilele acestea. Este vorba de ambulanțe de tip B, destinate echipajelor cu asistent medical. Ele vor fi repartizate la substațiile la care este cea mai mare nevoie de mașini pentru transportul bolnavilor.

Unitatea de Primiri Urgenţe din Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi este unul dintre cele mai aglomerate locuri din unitatea medicală. În fiecare lună, peste 7000 de persoane ajung aici, cele mai multe dintre cazuri fiind la limita dintre viaţă şi moarte.

Anul trecut, 90.000 de cazuri au fost înregistrate. Din nefericire, ajung şi oameni care nu reprezintă un risc imediat. De aceea, medicii le recomandă acestora să se adreseze cadrelor specializate, pentru a nu supraaglomera secţia UPU şi pentru a lăsa loc priorităţilor.

Peste cîteva sute de intervenţii lunare sînt făcute de echipele SMURD Iaşi, iar altele cîteva sute sînt preluate de Serviciul de Ambulanţă.

La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi se folosesc cele 5 coduri de intervenţie: roşu, pentru cazurile care sînt preluate în clipa în care sosesc şi necesită resuscitare, codul galben – cel critic, timp maxim de 10 minute, cod verde – urgent, în care se aşteaptă pînă la 30 de minute, cod albastru – non-urgent, în care se poate aştepta pînă la 60 de minute, iar codul alb în care pacientul nu necesită asistenţă medicală de urgenţă.

În momentul de faţă, posturile sînt ocupate 85%, iar la concursuri se înscriu foarte mulţi participanţi. La ultimul, spre exemplu, erau 18 persoane pe un post la asistenţi şi 3 medici pe un loc la un concurs.

Dacă vorbim de urgenţe, vreau să reamintesc faptul că în urmă cu aproximativ două săptămîni a fost inagurată Clinica de Arsuri, aici, la Spitalul „Sf Spiridon”, a cărei reabilitare a început din 2012. Acum pot fi tratate leziunile grave. Sunt 20 de paturi, dintre care 5 boxe sînt pentru marele ars, 10 pentru arsurile mici şi medii, 5 paturi de terapie intensivă. Toate lucrările şi dotarea au costat 50 milioane de lei, bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii eşalonat în ultimii 7 ani.

Pentru a putea acorda îngrijiri la cele mai înalte standarde, 20 de medici şi asistenţi din clinica ieşeană urmează stagii de pregătire în centre cu tradiţie din Paris şi Lyon. Alte 20 de cadre medicale vor urma aceeaşi specializare peste puţin timp.

Spitalul Județean din Timișoara este cel mai mare din vestul țării.

Într-un an, aici ajung aproximativ 74.000 de pacienti, iar în medie, pe zi aproximativ 200. Numărul rămâne destul de constant, cu o creștere mică, de câte 400 de cazuri.

Timpii de preluare sunt respectați în cazurile de cod roșu și galben (0, respectiv 15 minute). În ceea ce privește cazurile de cod verde, albastru, alb, sunt depășiri însă nu mari.

În UPU lucrează 4 medici pe tura de zi, 3 medici pe timp de noapte și 6-7 asistenți.

Dacă ar exista un spațiu mai mare capacitatea de preluare ar putea crește cu până la 30%.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns