SMMR, semnal de alarmă: Gărzi neplătite în afara programului de lucru

Stiri

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți semnalează că un număr mare din rezidenți efectuează gărzi neplătite peste norma prevăzută în contractul de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți ( SMMR) trage un semnal de alarmă asupra întregului sistem de pregătire în rezidențiat. 

„În primul rând, din perspectiva gărzilor efectuate de către medicii rezidenți dorim să semnalăm o practică ilegală diseminată la nivelul întregii structuri de rezidențiat, prin care medicii rezidenți aflați în primii doi ani de pregătire, iar unii dintre ei pe toată perioada rezidențiatului, efectuează gărzi neplătite peste norma prevăzută în contractul de muncă”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit legislației, medicii rezidenţi care efectuează gărzi în afara programului normal de lucru sunt salarizaţi pentru această activitate de către unitatea sanitară unde efectuează garda, cu respectarea prevederilor legale.

Cu toate acestea, reprezentanții Societății susțin că numeroși medici rezidenți ajung să efectueze pâna la șapte gărzi neplătite pe lună, în afara programului normal.

„Această practică prin care gărzile pot fi plătite abia din anul III de pregătire a pornit dintr-o interpretare eronată a legii, care stipulează că «începând cu anul III de pregătire în specialitate, medicii rezidenţi pot fi incluşi, la cerere, în linia I de gardă efectuată în specialitatea în care îşi desfăşoară rezidenţiatul», ducând la presupunerea că doar din anul III se pot încheia contracte de gărzi cu unitățile sanitare. Foarte mulți colegi au semnalat această neregulă care a trecut aproape neobservată de autorități de foarte multă vreme”, transmite SMMR.

Aceștia propun introducerea clară în cadrul Ordinului a unei specificații prin care medicii rezidenți să fie salarizați pentru gărzile efectuate în afara programului normal de lucru, indiferent de anul de pregătire în specialitate.

Reprezentanții SMMR mai spun că coordonatorii/directorii de program, responsabilii de formare, cât și îndrumătorii de formare au o serie de atribuții și responsabilități care nu se respectă întodeauna, afectând astfel parcursul pregătirii medicilor rezidenți.

„Dorim implementarea unui sistem de evaluare a cadrelor medicale implicate în pregătirea în rezidențiat de către medicii rezidenți. Numai în acest fel vocea medicilor rezidenți poate fi auzită și luată în considerare din punct de vedere legal. Există numeroase abuzuri pe care tinerele generații le trec cu vederea de foarte multe ori, din pasiune și dedicare pentru profesia aleasă”, scrie sursa citată.

În acest context, SMMR dorește să facă o serie de propuneri, transmise și către Ministerul Sănătații.

Acestea sunt pentru proiectul de act normativ, pus în transparență decizională, ce vizează modificarea anexei nr.1 la Ordinul ministrului Sănătății publice și minitrului Educației, cercetării și tineretului nr. 1.141/1.386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii în rezidențiat în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns