Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş lanseaza Campaniei „Halatul alb – Puterea exemplului”, care se adresează personalului feminin, cu vârsta cuprinsă între 24-64 de ani, din cadrul unităţilor sanitare publice şi private din regiunea Centru, pe care le încurajează să participe la screeningul cancerului de col uterin

Stiri

Campania „Halatul alb – Puterea exemplului” a început luni şi se va încheia în 31 august în toate spitalele afiliate proiectului, cu scopul de a informa personalul feminine angajat în cadrul unităţilor sanitare din regiunea Centru despre importanţa testării şi despre oportunitatea de a se testa gratuit în cadrul unităţii sanitare în care îşi desfăşoară activitatea, fiind, totodată, un exemplu pentru a determina cât mai multe femei din regiunea Centru să participe la testare BP şi HPV.

Derulată sub motto-ul este „Dacă vrei schimbare, începe cu tine! Testează-te, fii TU exemplu!”, campania este parte a proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, al cărui obiectiv este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.

„În cadrul acestei campanii, unităţile sanitare pot oferi personalului feminin angajat servicii de screening pentru cancerul de col uterin, ca extrabeneficii, sprijinind, astfel, femeile să aibă o viaţă mai sănătoasă şi activă. Prevenţia este esenţială, iar participarea la programele de screening salvează vieţi! Personalul feminin din cadrul spitalelor publice şi private din regiunea Centru, care îşi desfăşoară activitatea într-o unitate sanitară care nu este afiliată proiectului, se poate programa la testare în oricare centru de recoltare din regiune. Lista centrelor de recoltare se regăseşte pe site-ul https://centruscreeningmures.ro/programari/ Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce! Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune”, a arătat SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit iniţiatorilor campaniei, screeningul cancerului de col uterin nu este un test pentru cancer, ci o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea şi tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei.

„Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening. Invităm toate angajatele din unităţile sanitare publice şi private, cu vârsta între 24-64 de ani, să beneficieze de oportunitate oferită în cadrul Proiectului ‘Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru’ şi să se programeze la testare gratuită în cadrul centrelor de recoltare. Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului”, a precizat SCJU Târgu Mureş.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru” este derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .