Spitalul MedLife Humanitas din Cluj Napoca a testat și se pregătește să implementeze cea mai performantă tehnologie robotică din lume folosită în chirurgia spinală

Stiri

O echipă de medici neurochirurgi din cadrul Spitalului MedLife Humanitas din Cluj Napoca a testat săptămâna aceasta, în vederea implementării în cadrul spitalului, cea mai performantă tehnologie robotică și de neuronavigație integrată disponibilă la ora actuală în lume. Platforma de navigație și neuronavigație robotică încercată de medicii din Cluj Napoca este folosită în marile centre neurochirurgicale din străinătate pentru efectuarea intervențiilor la nivelul coloanei vertebrale, iar în urma achiziției acesteia, Spitalul MedLife Humanitas va fi primul centru din Transilvania care le oferă pacienților beneficiile acestei soluții tehnologice revoluționare.“

Folosirea unui robot intraoperator în neurochirurgia spinală contribuie la creșterea siguranței actului chirurgical printr-o amplasare mai precisă a șuruburilor în coloana vertebrală și astfel, incidența reintervențiilor scade considerabil. În cazul intervențiilor la nivelul coloanei lombare, tehnologia robotică oferă posibilitatea de amplasare a șuruburilor printr-o tehnică transcorticală, cu folosirea unor șuruburi de dimensiuni mult mai mici și cu o disecție a țesutului musculofascial redusă.

Pentru pacient acest lucru se traduce prin diminuarea semnificativă a pierderilor de sânge, durere postoperatorie redusă și risc minim de complicații infecțioase. Totodată, merită amintit faptul că această tehnologie revoluționară minimizează nevoia de control radiologic intraoperator și astfel, scade semnificativ expunerea la radiații, atât a pacientului, cât și a echipei chirurgicale”,a explicat Dr. Gheorghe Ungureanu, Medic Specialist Neurochirurgîn cadrul Spitalului MedLife Humanitas.

Medicii de la Spitalul MedLife Humanitas au avut ocazia să utilizeze non-chirurgical prima tehnologie care îmbină abilitățile unui braț robotic cu capacitatea completă de navigare într-o singură platformă, concepută pentru a optimiza recuperarea rapidă a pacienților după intervenții chirurgicale minim invazive la nivelul coloanei vertebrale, măduvei spinării și cerebrale.

Avantajul utilizării acestei platforme multifuncționale este acela că oferă chirurgului informații unice, în timp real, pe parcursul intervenției, care permit monitorizarea și ghidarea precisă a instrumentelor și implanturilor în beneficiul pacientului. Altfel spus, în cazul intervențiilor realizate cu această tehnologie se maximizează precizia de plasare a implanturilor, iar recuperarea este mult mai ușoară și rapidă.

Platforma de navigație robotică poate fi folosită pentru o gamă largă de proceduri la nivelul coloanei vertebrale, măduvei spinării și cerebrale, atât la adulți, cât și la copii, precum traumatisme, fracturi, tumori, diformități sau diverse tipuri de fuziuni vertebrale.

În prezent, echipa neurochirugicală a Spitalului MedLife Humanitas poate să trateze întreaga patologie a coloanei vertebrale și a măduvei spinării, de la cele mai obișnuite afecțiuni (hernii de disc, stenoze) până la cele mai dificile cazuri, fie ele traumatisme, tumori sau diformități, având posibilitatea să lucreze în echipe multidisciplinare, prin aborduri complexe, atunci când acestea sunt necesare.

Spitalul Humanitas din Cluj Napoca face parte din Grupul MedLife din 2017, atunci când a fost achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al companiei care deține spitalul. MedLife Humanitas oferă pacienților o gamă extinsă de servicii medicale axate, cu precădere, pe tratamente chirurgicale avansate din aria chirurgiei generale, neurochirugiei, chirurgiei oncologice și reoconstructive, chirurgiei vasculare, ortopediei și traumatologiei, chirurgiei endocrine și nu numai.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .