Un copil de doar opt luni, care s-a născut cu hipoacuzie bilaterală profundă, a fost operat la Clinica ORL a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” şi a primit un implant cohlear, aceasta reprezentând o premieră naţională

Stiri

„Unicitatea intervenţiei este reprezentată de vârsta fragedă a copilului, acesta fiind cel mai mic pacient din România care a beneficiat de un implant cohlear”, informează un comunicat remis joi presei.

Potrivit sursei citate, echipa medicală care a realizat intervenţia chirurgicală a fost condusă de medicul Dan Cristian Gheorghe, şeful Clinicii ORL de la Spitalul „Marie Sklodowska Curie”. Din echipa care a efectuat intervenţia a făcut parte şi Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competenţă în audiologie.

„Complexitatea intervenţiei a fost dată de vârsta fragedă a pacientului. Vorbim de un tratament modern pentru o afecţiune sever invalidantă. Copiii cu pierdere profundă de auz, implantaţi la vârste cât mai mici, au şanse mult mai mari de a se integra în societate şi de a duce o viaţă normală, fără sprijin suplimentar. Acest lucru reprezintă un avantaj atât pentru copil, cât şi pentru societate”, a declarat Dan Cristian Gheorghe, citat în comunicat.

Potrivit specialiştilor, cu cât implantarea este realizată precoce, efectele produse de lipsa auzului în dezvoltarea neurocognitivă a copilului sunt recuperate mai rapid, permiţând dezvoltarea armonioasă a acestuia.

Experţii consideră că orice zi în care copiii aud mai devreme contribuie semnificativ la reducerea decalajelor, dezvoltarea acestora apropiindu-se mai mult de cea a copiilor născuţi fără deficienţe de auz.

„Pentru o intervenţie precoce în recuperarea hipoacuziei, este nevoie de screening auditiv şi de un diagnostic audiologic efectuat cât mai rapid. Implantul cohlear la această vârstă permite o dezvoltare a limbajului apropiată de a copiilor normal auzitori”, a declarat medicul Alexandra Neagu.

Conform sursei citate, realizarea acestei intervenţii a fost posibilă datorită eforturilor familiei, care a achiziţionat implantul din fonduri proprii.

Estimările arată că peste 3.500 de persoane din România sunt încadrate în grade de invaliditate cu afecţiuni ale urechii.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical conceput să înlocuiască funcţia urechii interne afectate. Spre deosebire de aparatele auditive, care amplifică sunetul şi îl transmit către timpan, implantul cohlear preia semnalele sonore din exterior, le transformă în impuls electric şi le transmite direct către nervul auditiv. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .