Universităţile de Medicină şi Farmacie din România se mobilizează pentru a sprijini sistemul sanitar

Stiri

În această perioadă de criză, în care sistemul public de sănătate se confruntă cu o situație dificilă și necesită asistență, este important să ne unim eforturile pentru a susține profesioniștii din sănătate, în combaterea pandemiei SARS-COV-2.
Universităţile membre ale Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România (AUMFR) au fost printre primele instituţii de învăţământ superior din România care au ales să acţioneze profilactic, prin adoptarea unei serii de decizii şi măsuri de prevenție, cu scopul reducerii şi limitării propagării infecţiei.
Întrega comunitate medicală s-a mobilizat într-o manieră fără precedent în interesul pacienților și al cetățenilor.
Toate cadrele didactice ale Universităţilor de Medicină şi Farmacie sunt implicate, atât în îngrijirea şi tratarea pacienţilor afectaţi de SARS-COV-2, cât şi în buna organizare şi funcţionare a sistemului sanitar şi farmaceutic. Universităţile contribuie la eforturile autorităților de a ține sub
control pandemia.

Universitățile de Medicină și Farmacie au pus la dispoziția autorităților echipamentele performante de cercetare din dotarea lor împreună cu experți, organizând centre de diagnostic în colaborare cu spitalele, astfel încât să crească semnificativ capacitatea de diagnostic a sistemului sanitar.
De asemenea, sunt instruiți medici şi cercetători care să se implice activ în depistarea infecţiilor, precum şi în realizerea testelor de determinare specifice.
Tot în dorința de a se implica activ în situația actuală, Universitățile de Medicină și Farmacie au pus la dispoziţia autorităţilor spații penntru carantinarea persoanelor suspecte cu SARS-COV-2.
Sute de rezidenți din specialitățile medicină de urgență, boli infecțioase și anestezie terapie intensivă se alătură, la nevoie, personalului medical existent, pentru a sprijini activitățile din cadrul camerelor de gardă, unităților/compartimentelor de primiri urgențe.

De asemenea, organizațiile studenților mediciniști au demarat campanii prin care încearcă să ajute persoanele vârstnice sau pe cele cu diverse afecțiuni, au realizat alternative pentru echipamentul de protecție medical şi și-au exprimat dorința de a activa ca voluntari, susţinând astfel eforturile naționale împotriva SARS-COV-2.
Rectorii universităţilor membre AUMFR îşi exprimă speranţa că, în astfel de momente, întreaga comunitate va dovadă de solidaritate şi va susţine cadrele medicale în lupta lor zilnică, ajutând totodată la responsabilizarea publicului, deoarece sănătatea şi siguranţa comunităţii din care facem parte constituie o prioritate pentru noi toţi.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns