Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, a declarat că nu i se poate interzice unei persoane să vorbească cu presa. Precizarea acestuia vine în contextul în care Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a emis un regulament intern care prevede la articolul 61 că angajaţii instituţiei care vor furniza reprezentanţilor presei informaţii privind ASSMB, cu excepţia cazului în care au fost abilitaţi, vor fi sancţionaţi.
“Depinde la ce fel de informaţie se referă. Nu poţi să interzici unei persoane să vorbească cu presa. Nu ştiu la ce se referă. Cred că nu este corect făcută această reglementare acolo. Dacă se referă la un eveniment care nu a fost încă analizat şi persoanele care dau informaţii dau din auzite şi nu din lucruri cunoscute, fapt care ar crea o percepţie greşită asupra a ceea ce se întâmplă, cred că reglementarea are sens. Dacă este vorba despre orice fel de informaţii, deja lucrurile sunt exagerate şi cred că nici nu se poate lua o astfel de decizie după părerea mea. Una este să interzici să dai informaţii eronate despre instituţie şi mi se pare corect să nu dai informaţii eronate despre instituţie, pentru că afectezi imaginea instituţiei, şi alta este să îţi fie interzis să iei legătură cu presa”, a explicat Cepoi, la Digi 24. Articolul 61 din Regulamentul intern al ASSMB prevede că, în cazul în care vreun salariat este contactat de către jurnalişti/ziarişti, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat care va informa conducerea ASSMB cu privire la informaţiile solicitate. “Salariaţii nu vor furniza reprezentanţilor presei informaţii privind ASSMB sau numele acesteia, cu excepţia cazului în care au fost abilitaţi expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituite abatere disciplinară şi se va sancţiona conform prevederilor prezentului regulament intern”, se arată în document.
Potrivit regulamentului ASSMB, sancţiunile merg de la avertisment scris până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Regulamentul se află pe site-ul ASSMB.
ASSMB are în subordine 19 spitale: Spitalul Clinic “Sfânta Maria”, Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială “Prof. Dr. Dan Theodorescu”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş”, Spitalul Clinic de Urologie “Prof. Dr. Theodor Burghele”, Spitalul Clinic “Dr. Ioan Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila”, Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian”, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic de ortopedietraumatologie şi TBC osteoarticular “Foişor”, Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”, Spitalul de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgos”, Spitalul Clinic “Nicolae Malaxa”, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, Spitalul de Pneumoftiziologie “Sfântul Ştefan”, Spitalul de Boli Cronice “Sf. Luca”, Centrul Clinic de Boli Reumatismale “Dr. Ion Stoia”. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.