Tot ce trebuie să știi despre tratamentul ortodontic

Articole

Tratamentele ortodontice sunt din ce mai populare în rândul adulților și nu sunt doar o chestiune de estetică, ci pot rezolva mai multe probleme legate de sănătatea orală și de alimentație. Dacă iei în considerare un tratament ortodontic, trebuie să știi că nu este niciodată prea târziu pentru a corecta poziția dinților. Descoperă mai jos principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să apelezi la un tratament ortodontic.

De ce sunt utile tratamentele ortodontice

Ortodonția are ca scop corectarea malpozițiilor dentare și a deformărilor maxilare. Acestea pot fi cauzate de:

  • factori genetici – malpoziția dentară poate să fie o trăsătură în familie.
  • factori funcționali – persoanele care și-au supt degetul când erau copii sau care respiră pe gură pot suferi de malpoziții ale dinților.

Beneficiile tratamentului ortodontic

Printre beneficiile purtarii unui aparat dentar se numără următoarele:

  • igienă orală corectă – dinții aliniați corespunzător, fără suprapuneri sau orientări greșite ușurează igiena orală, limitând riscul de apariție a cariilor.
  • gingii sănătoase – primele manifestări ale bolii parodontale, printre care se numără gingivita, pot apărea mai frecvent atunci când dinții sunt suprapuși.
  • masticație optimă – dinții nealiniați pot crea stres fiziologic, din cauza uzurii anormale, a problemelor parodontale care pot apărea, precum și a durerilor la nivelul articulației temporomandibulare.
  • dicție bună – dinții nealiniați pot provoca dificultăți de vorbire.
  • zâmbet frumos – beneficiile în acest caz sunt de ordin estetic.

Tipuri de aparate dentare

Oferta de aparate dentare din prezent este destul de variată, făcând posibilă efectuarea de tratamente ortodontice din copilărie până la bătrânețe. Principalele tipuri de dispozitive ortodontice sunt:

  • aparatele dentare clasice, fixe, care sunt aplicate pe suprafața frontală a dinților, deci sunt vizibile.
  • aparatele dentare linguale, care sunt fabricate după același principiu, dar sunt invizibile, pentru că sunt montate pe interiorul dinților.
  • aparatul dentar Invisalign, ce constă într-un sistem de gutiere transparente. Avantajele purtarii unei gutiere sunt nu numai de ordin funcțional, ci și estetic.

Ce specialist se ocupă de tratamente ortodontice

Medicul tău stomatolog poate să efectueze un astfel de tratament, dacă are o specializate în ortodonție. Specialistul în astfel de tratamente se numește medic ortodont.

Pentru a corecta malpozițiile dentare, medicul va face inițial un examen clinic, apoi va lua în calcul și alte investigații pe care le va recomanda, de exemplu, radiografii dentare. Ulterior, va stabili împreună cu pacientul care va fi planul de tratament.

În funcție de morfologia gurii, tratamentul ortodontic poate să dureze de la câteva luni la doi ani și jumătate, chiar trei.

Etapele tratamentului ortodontic

Primele consultații constau în evaluarea stării danturii și propunerea unui plan de tratament.

Ulterior, medicul ortodont va programa o consultație în timpul căreia va curăța smalțul dinților, pentru o mai bună aderență, și va monta aparatul ales. Apoi sunt programate controalele de monitorizare, lunar sau după cum decide medicul ortodont.

După ce medicul constată corecția optimă, acesta va îndepărta aparatului ortodontic, va curăța suprafețele dentare, va examina întreaga cavitate bucală și va trimite pacientul la medicul dentist generalist. Acesta va efectua un control pentru a se asigura că nu există semne de carii sau gingivite ori de demineralizare. În cazul în care există probleme de acest tip, va începe tratamentele adecvate.

Tratamentul ortodontic se încheie cu etapa de contenție, pentru a contracara tendința naturală a dinților de a reveni la poziția inițială. În acest sens, există dispozitive fixe, de tipul arcurilor linguale, dar și mobile, precum gutiera ortodontică.

Cât costă un tratament ortodontic

Tratamentele ortodontice pentru adulți nu sunt acoperite prin asigurările de sănătate de stat. Costul unui tratament ortodontic depinde de mai mulți factori, de la tipul de aparat dentar ales, până la durata acestuia.

Un tratament ortodontic de succes presupune un medic bun și un pacient care respectă recomandările acestuia. Astfel, pacientul trebuie să respecte programările și instrucțiunile primite, dar și să aibă grijă la igiena orală, care este ușor mai complicată atunci când porți aparat dentar.

Sursa foto: Freepik

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .