De-a lungul vieții, mai bine de 50% din populaţia adultă se confruntă cu hemoroizi. Hemoroizii, deși sunt încă consideraţi ruşinoşi şi foarte multe persoane evită să ceară ajutorul unui medic specialist, creează disconfort accentuat.
Dar ce sunt hemoroizii? Aceştia sunt vene localizate la nivelul anusului sau a rectului inferior care au suferit deformări. În funcţie de localizare, putem discuta de hemoroizi interni şi hemoroizi externi. Hemoroizii interni sunt localizaţi în interiorul anusului, pe când hemoroizii externi sunt localizaţi în afara deschiderii anale. Iar dacă tot am ajuns aici este important să menţionăm faptul că hemoroizii interni pot trece cu uşurinţă neobservaţi, căci spre deosebire de cei externi nu provoacă un disconfort atât de mare.
Simptomele hemoroizilor
Aşa cum spuneam mai devreme, simptomele hemoroizilor pot cauza un disconfort accentuat. Iată câteva dintre ele:
- Iritaţie, usturime, mâncărime şi chiar durere în zona anusului;
- Urme de sânge în scaun;
- Disconfort și durere la statul în șezut;
- Inflamație în zona anusului.
Iritaţia, usturimea şi mâncărimea pot fi accentuate de constipaţie şi diaree, din acest motiv specialiştii recomandă pacientului ca în timpul tratamentului pentru hemoroizi să aibă un regim alimentar care să contribuie la echilibrarea tranzitului intestinal.
Fibrele şi hidratarea sunt două aspecte extrem de importante pe care să le ai în vedere în dieta ta, dar şi o cantitate suficientă de lichide (8 – 10 pahare de apă) în fiecare zi.
Ce sunt fibrele?
Fibrele sunt extrem de importante în procesul digestiv. Ele ajută atât la digestia alimentelor, cât şi la funcţionarea normală a tractului digestiv, prevenind constipaţia. Fibrele alimentare sunt de două tipuri: fibre solubile şi fibre insolubile.
Fibrele solubile le găsim în pulpa alimentelor vegetale. Cele mai bogate alimente în fibre solubile sunt: mazărea, banana, mărul, cartoful, seminţele de in, secara, soia, fasolea.
Fibrele insolubile le vom găsi în membrana celulelor vegetale. Cele mai bogate alimente în fibre insolubile sunt: conopida, cerealele integrale, sfecla, varza, nuca, orezul, porumbul.
Bineînţeles că sunt şi alimente pe care ar trebui să le eviţi dacă te confrunţi cu hemoroizi, dintre acestea amintim: pâinea albă şi alte produse din făină albă, brânzeturile, laptele, carnea, îngheţata, alimentele de tip fast-food, chipsurile, alimentele picante, citricele, alcoolul şi aşa mai departe.
Prevenirea apariţiei sau reapariţiei hemoroizilor
Dacă eşti predispus la apariţia hemoroizilor este important să ştii că există o serie de modificări pe care le poţi faci în dietă, în afara celor enumerate mai sus, cât şi în rutina zilnică pentru prevenirea apariţiei sau reapariţiei hemoroizilor, iată câteva dintre ele:
- Consumă suficient de multe lichide, mai ales atunci cînd dieta ta include alimente bogate în fibre vegetale;
- Fă mişcare în mod regulat;
- Evită ridicarea greutăţilor;
- Evită alimentele picante, alcoolul, cafeaua;
- Consumă mai puţină sare sau chiar renunţă de tot la aceasta.
Dacă te confrunţi deja cu hemoroizi, îţi recomandăm să ceri şi sfatul unui specialist. După o serie de analize, acesta îţi va recomanda cea mai bună schemă de tratament.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .