Anxietatea este o afecțiune care nu trebuie neglijată și care poate afecta considerabil calitatea vieții. În general, este caracterizată prin stări de neliniște, așteptare încordată, tensiuni interioare, frică față de unele situații, disperare și alte emoții negative.
Anxietatea este o afecțiune care nu trebuie neglijată și care poate afecta considerabil calitatea vieții. În general, este caracterizată prin stări de neliniște, așteptare încordată, tensiuni interioare, frică față de unele situații, disperare și alte emoții negative. Cu toții simțim anxietate din când în când, spre exemplu, înainte de un examen important, un interviu sau o decizie mare. Problema apare însă când această stare devine persistentă, intensă și interferează cu viața de zi cu zi. În acest caz vorbim despre o tulburare de anxietate. Dacă te regăsești în această situație, este important să iei legătura cu un specialist și să afli ce presupune tratamentul anxietății și cum poți lucra. Iată câteva soluții și abordări moderne ce pot fi folosite în cazul acestei afecțiuni!
Stimulare magnetică transcraniană
Stimularea magnetică transcraniană (TMS – Transcranial Magnetic Stimulation) este una dintre abordările inovatoare propuse de specialiști în tratarea anxietății. Aceasta este o procedură noninvazivă care folosește impulsuri magnetice pentru a stimula anumite regiuni ale creierului. Așadar, prin intermediul TMS, un dispozitiv cu un electromagnet este plasat pe scalp, de obicei în zona frontală a capului (regiunea prefrontală dorsolaterală stângă). Acesta generează impulsuri magnetice rapide care pătrund în craniu și stimulează activitatea electrică a neuronilor din zonele-țintă ale creierului. Stimularea magnetică transcraniană este aprobată și utilizată mai ales în tratamentul depresiei rezistente la tratament, dar există studii care arată eficiența sa și în tratarea anxietății. Pe lista beneficiilor pe care le are această procedură se regăsește faptul că nu presupune sedare sau anestezie, nu are efecte adverse și poate fi folosită ca alternativă în cazul persoanelor care nu tolerează sau nu răspund la un anumit tratament medicamentos.
Ședințe psihoterapeutice
Ajutorul unui psihoterapeut te poate face să identifici cauza anxietății și îți poate propune tehnici și exerciții de lucru. Un bun specialist creează un cadru de siguranță și o alianță terapeutică în care tu să poți să te deschizi și să vorbești despre emoțiile cu care te confrunți. Prin intermediul întrebărilor relevante, poți descoperi cauza pentru care ai ajuns să ai stări de anxietate și să vezi care sunt situațiile în care apar principalele simptome. Neliniște continuă, frica excesivă față de lucruri care nu sunt periculoase, dificultate în a lua decizii, probleme de concentrare sau senzația de „ceață mentală” – toate acestea sunt semnale ale anxietății.
Medicație
În funcție de situația cu care se confruntă fiecare, psihoterapetul poate îndruma și către un consult psihiatric. Acesta poate decide dacă este cazul unui tratament medicamentos. În general, se optează spre această alternativă în momentul în care simptomele devin severe. Spre exemplu, când organismul nu mai poate funcționa la capacitate optimă și se observă lipsă de concentrare, insomnie, atacuri de panică, izolare. Sau când au loc simptome fizice intense (palpitații, greață, senzația de sufocare) care nu cedează.
Exerciții de respirație
Exercițiile de respirație reprezintă unele dintre cele mai simple și eficiente unelte pe care le avem la îndemână pentru a reduce anxietatea. Când ești anxios, corpul tău intră în modul „luptă sau fugi”, respiri rapid, superficial, inima bate mai tare, mușchii se încordează. Practic, creierul crede că ești în pericol. O respirație concentrată, profundă și lentă poate ajuta însă la reducerea simptomelor specifice acestei afecțiuni, scriu cei de la healthline.com. În momentul în care apare starea de anxietate, încearcă o tehnică simplă de respirație. Pentru a face acest exercițiu, este important să te așezi într-un loc confortabil. În timp ce respiri, observă cum se simte acest lucru în corpul tău. Scanează-ți mental corpul și vezi dacă se resimte tensiune și identifică acel loc. Expiră și inspiră adânc, lent. Fă acest lucru câteva minute, acordând atenție ridicării și căderii burticii. În acest timp, alege un cuvânt de siguranță pe care să te concentrezi, cum ar fi „sigur” și „calm”. Imaginează-ți că inhalarea te spală ca un val blând, iar expirarea te ajută să faci curăţenie şi să elimini gânduri și energie negative. Fă această tehnică timp de 20 de minute, preferabil zilnic, şi vei observa în timp o îmbunătăţire a stării tale generale.
Articol sponsorizat de Clinica HOPE
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .