Amenzi de până la 30.000 lei pentru neînregistrarea vaccinărilor în Registrul Electronic Național de Vaccinări

Stiri

Ministerul Sănătății propune introducerea unor amenzi de până la 30.000 lei pentru neînregistrarea vaccinărilor în Registrul Electronic Național de Vaccinări, în condițiile în care legislația actuală nu prevede sancțiuni pentru o astfel de situație. 

Măsura este cuprinsă într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății.

România a înființat din 2011 Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), care reprezintă unicul instrument de înregistrare a furnizorilor de servicii de vaccinare, cu excepția unor situații epidemiologice speciale, când Ministerul Sănătății poate decide alt sistem de raportare și înregistrare.

Cu toate acestea, actul normativ care a instituit metodologia de raportare online în registrul unic de vaccinări (ordinul Ministrului Sănătății nr. 1234/2011) nu sunt prevăzute sancțiuni aplicabile în cazul nerespectării acestor obligații.

Noul proiect de hotărâre de guvern are în vedere asigurarea cadrului legislativ pentru noua metodologie de raportare online în Registrul unic de vaccinări, dar și optimizarea raportării vaccinărilor de către toți furnizorii de servicii medicale.

Astfel, toţi furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare indiferent de forma de organizare a asistenței medicale, în cadrul sistemului public sau privat, sunt obligați să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în RENV.

De asemenea, toți furnizorii de servicii medicale menționați au obligația de a asigura vaccinarea corectă a copiilor și de a introduce în RENV datele privind vaccinările efectuate pentru toți copiii vaccinati, înscriși pe listele proprii, precum și a celor care au vârsta maximă recomandată în Calendarul Național de Vaccinare.

La rândul lor, medicii de familie au obligativitatea de a introduce în RENV datele privind vaccinările efectuate de ceilalți furnizori de servicii medicale în baza dovezilor de vaccinare.

O altă obligație impusă prin noul act normativ – pentru toți furnizorii de servicii medicale din România, cu excepția medicilor din maternități – este aceea de a elibera o dovadă de vaccinare cuprinzând datele aferente fiecărei vaccinări efectuate.

SANCȚIUNI

Proiectul de act normativ introduce sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor.  Astfel, Ministerul Sănătății propune amenzi de la 500 lei la 1.500 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice pentru neînregistrarea în RENV a furnizorilor de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare sau neînregistrarea datelor privind vaccinările efectuate.

Sancţiunile vor fi aplicate astfel:
–  avertisment scris la prima constatare.
– amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice la a doua constatare dacă este efectuată în termen de un an de la aplicarea avertismentului.
– amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei persoanele fizice și de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice la a treia și următoarele constatări, dacă este efectuată în termen de un an de la aplicarea primei amenzi.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns