Beatrice Mahler: Este necesară o campanie de screening pentru pacienţii cu risc de cancer pulmonar

Stiri

Managerul Institutului “Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat că este necesară o campanie naţională de screening pentru pacienţii cu risc de a dezvolta cancer pulmonar.

“În acest moment este foarte important să începem la nivel naţional o campanie de screening pentru pacienţii care sunt la risc de a dezvolta cancer pulmonar şi aici mă refer la pacienţii care fumează mai mult, fumează de mulţi ani un număr mare de pachete şi pacienţii care trăiesc în zone poluate şi au expunere profesională la noxe şi nu în ultimul rând la persoanele care au avut în familie rude decedate sau diagnosticate cu cancer pulmonar. Este extrem de important să creăm în România o instituţie unde pacientul să beneficieze de la diagnostic al cancerului pulmonar, ceea ce se face în acest moment la “Marius Nasta”, până la partea finală de tratament, pentru că după momentul diagnosticului doar 10% din pacienţii internaţi la Institutul “Marius Nasta” rămân să îşi continue tratamentul”, a explicat Beatrice Mahler.

În opinia sa, este foarte important pacienţii să fie sprijiniţi, astfel încât timpul de aşteptare până la aflarea diagnosticului să fie unul scurt, ceea ce poate să ducă la o speranţă mai mare de viaţă. “Este extrem de important ca un pacient care este diagnosticat cu această afecţiune extrem de dură şi care aduce un impact nu doar asupra lui, ci şi asupra familiei, să beneficieze de sprijin şi nu mă refer doar la metode de diagnostic şi tratament care sunt posibile, dar ar trebui grupate. Mă refer şi la navigarea pacientului, aşteptăm să fie susţinută de către organizaţiile de pacienţi, să fie alături de pacienţi împreună cu specialiştii să găsească cel mai scurt timp de programare, pentru că timpul pentru aceşti pacienţi, timpul câştigat la programarea pentru diagnostic sau tratament înseamnă viaţă. Sunt situaţii în care perioada de aşteptare este foarte lungă”, a explicat Mahler.

Potrivit acesteia, dacă există un timp îndelungat în care se pune diagnosticul, acest lucru poate limita posibilitatea de operaţie. “Boala poate să ajungă într-un stadiu final sau poate crea limita între operabil şi neoperabil. Un cancer operabil este un cancer care se vindecă – curativ pe când un cancer care nu mai are indicaţie de operaţie şi mai ales dacă nu are indicaţie de terapie imunologică, terapie nouă poate însemna timp scurt de viaţă. (…) Sistemul de stat are persoane şi profesionişti extrem de bine pregătiţi, dar este nevoie de investiţii în aparatură pentru un diagnostic rapid, este nevoie de infrastructură care să ajute şi toate împreună să creeze condiţii pentru un diagnostic prompt şi rapid pentru cancerul pulmonar”, a mai arătat managerul Institutului “Marius Nasta” la Forumul “Managementul cancerului pulmonar” – ediţia I.

În opinia sa, este necesară crearea unei platforme de diagnostic şi de colaborare între specialişti din diverse domenii implicaţi în diagnosticul cancerului pulmonar.  Managerul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Lidia Kajanto, a afirmat că pacienţii ajung la unitatea medicală în stadii foarte avansate ale bolii – trei-patru. Ea a spus că acest lucru este cauzat şi de faptul că “nu se lucrează în echipă”. “Am fost obişnuiţi să lucrăm fiecare pe specialitatea lui”, a spus medicul. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns