Diana Păun: Cancerul pulmonar reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate evitabilă prin prevenţie

Stiri

Consilierul de stat la Administraţia Prezidenţială Diana Păun a declarat că lansarea Planului european de luptă împotriva cancerului, precum şi prioritizarea combaterii acestei afecţiuni reprezintă o oportunitate pe care România trebuie să o valorifice, inclusiv din perspectivă financiară.

Păun a participat la Forumul “Managementul cancerului pulmonar”, eveniment organizat de Sănătatea Press, în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” şi Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”.

“Cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă cauză de deces în ţara noastră, prin cancer rata mortalităţii crescând cu aproape 14% din anul 2000. Cancerul pulmonar reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate evitabilă prin prevenţie, în condiţiile în care majoritatea programelor de sănătate despre care se vorbeşte atât de mult în ultima vreme, inclusiv cel de cancer, pun accent pe componenta curativă în detrimentul prevenţiei. Screeningul pentru cancer nu este sistematic. Participarea este scăzută, iar rezultatele sunt pe măsură, de multe ori, boala fiind diagnosticată în stadii avansate”, a afirmat Diana Păun.

Ea a subliniat că abordarea pacientului cu cancer trebuie să fie una integrată. Prin prevenţie şi informarea asupra factorilor de risc se pot reduce incidenţa şi mortalitatea cancerului pulmonar, a adăugat consilierul de stat.

“Informarea privind factorii de risc contribuie la conştientizarea, în primul rând, în rândul populaţiei, a importanţei adoptării unui stil de viaţă sănătos care să excludă comportamentele nocive”, a spus Diana Păun. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns